Sterkt preget av opplevelsene i Iran

 
Foto: Privat
– Jeg er glad for å være i Norge igjen, sier den tidligere utviste iranskfødte flyktningkvinnen Leila Bayat til TV2 etter å ha landet på Gardermoen fredag.

Undersøkelsene som Norges ambassade i Teheran har gjort viser at Bayat snakket sant da hun fortalte utlendingsmyndighetene om at hun i 2009 flyktet fra en dom i Iran på 80 piskeslag.

Overfor NRK legger 38-åringen ikke skjul på at det er vanskeleg å glemme det urettferdige hun mener hun opplevde før ho vart sendt tilbake til Iran.

– Jeg var sikker på at jeg kom til å bli pisket. Jeg var trist og følte meg dårlig, men kunne ikke gjøre noe mere. Det er vanskelig å glemme smertene, og det er vanskeleg psykisk.

Leila kom til Norge sammen med eksmannen og sønnen som da var 5 år i 2009. Ekteparet ble senere skilt. Mens sønnen og faren fikk opphold i Norge i 2015, ble Leila utvist og sendt ut av Norge for seks måneder siden.

Det var påstander i en tidligere rapport fra den norske ambassaden i Teheran i 2010 om at Leila hadde forfalsket den ti år gammel dommen på 80 piskeslag for å ha drukket alkohol, som førte til at 38-åringen fikk avslag på søknaden om opphold i Norge.

Hemmelig operasjon
Siden tirsdag har Bayats advokat, Preben Kløvfjell, jobbet i hemmelighet for å få 38-åringen tilbake til Norge.

– Jeg er veldig lettet, det har vært en natt og dag-operasjon, sier han til TV2.

Han opplever at klienten er lettet og glad for å være tilbake, og for snart å kunne gjenforenes med sønnen sin.

– Men jeg merker også at hun er sterkt preget av de siste tids hendelser.