– For få innvandrere på Fagforbundets landsmøte

Eddie Whyte reagerer på språkbruk om irer
Foto: Privat
Knapt en delegat med innvandrerbakgrunn var å se på Fagforbundets landsmøte, som ble avholdt sist helg. Tidligere forbundsstyremedlem Eddie Whyte (bildet) reagerer.
0Shares

Til tross for høy innvandrerandel i flere av Fagforbundets yrkesgrupper, er svært få representert på landsmøtet, melder Fagbladet.

I listen over 462 delegater finnes ett palestinsk og ett pakistansk navn, foruten tre øst-europeiske og to spansktalende navn.

Eddie Whyte, som selv er irsk og opprinnelig fra Belfast, har vært den første og eneste med innvandrerbakgrunn i Fagforbundets forbundsstyre. Han er provosert over utviklingen.

– Vi har ikke kommet ett hakk lenger. Delegatlisten gjenspeiler ikke samfunnet vårt anno 2017, og den gjenspeiler ikke medlemsmassen. Dette er alvorlig for en organisasjon med 365.000 medlemmer, og tar ikke Fagforbundet det innover seg, så vil forbundet etter hvert visne hen. Ingen organisasjon tåler over lengre tid, at medlemsmassen ikke speiles blant dem som representerer medlemmene, påpeker Whyte overfor Fagbladet.

– Går for tregt
Mohammad Ali Chkontana, nestleder i Fagforbundet Aust-Agder, er født i Libanon med palestinsk far og libanesisk mor, men har hovedsakelig vokst opp i Norge.

– Fagforbundet har mange prosjekter på gang for å rekruttere innvandrere til tillitsverv, men det går treigt, altfor treigt, fastslår Chkontana.

Hans råd til lokale fagforeninger i arbeidet er:

– Lag en oversikt over potensielle representanter blant innvandrere. Spør dem rett ut om de vil stille til valg. Sørg for informasjon om arbeidsliv og samfunn til nye innvandrere.