Flyktningfrisører klippet for TV-aksjonen

 
Foto: WIDE-INK
Etter selv å ha mistet jobb og utdannelse på grunn av krig i hjemlandet, klippet frisørene i WIDE-CUT til inntekt for UNICEF og årets TV-aksjon.
0Shares

Vanligvis tar frisørene i WIDE-CUT salong betalt, men i anledning årets TV-aksjon gikk torsdagens inntekter til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

Slik så det på innsiden av lokalene til WIDE INK sist torsdag.
Foto : Claudio Castello

– Det var deres egen ide å gjøre det her gratis. Fordi de har kjent på det å miste skoleplass og ikke studerer fordi det har vært krig i deres hjemland, sier Wid Al Saedy (28), som grunnla salongen WIDE-CUT for å gi arbeid til flyktninger med frisørkompetanse.

Hun står midt i den lyse og luftige salongen på Tøyen Torg og har på seg en blå UNICEF t-skjorte med skriften “Hvert barn er en mulighet”. 

Frisørkultur fra Midt-Østen
– Vil du ha, te, kaffe eller vann?, spør Fereshteh Tahmasebipour, som er frivillig i WIDE-CUT.

Jeg takker ja til en kopp te og setter meg i en av de orientalske sofaene som står ved inngangen. Et sjakkbrett er plassert på den ene sofaen og ved siden av står to vannpiper.

Gir flytkninger yrkesstoltheten tilbake: Norsk-irakiske Wid Al Saedy (23) grunnla frisørsalongen WIDE-CUT.
Foto : Områdeløft Tøyen

Frisørene i WIDE-CUT kommer fra land i Midtøsten hvor en tur til frisøren innebærer mer enn en hårklipp. Det er også vanlig å slå av en hyggelig prat, og kanskje et slag sjakk med folk fra nabolaget.

Wid er selv opprinnelig fra Irak og forteller om en frisørkultur som byr på mye mer enn bare klipping.

– Her kan man også få nappet øyenbrynene sine med tråd. “Threading” er veldig vanlig i Irak og Syria.

Startet som frivillig arbeid
Da antallet nye asylsøkere ble rekordhøye i høsten 2015, var Wid frivillig ved Politiets utlendingsenhet.   Som arabisk-talende, var Wid en viktig kontaktperson for flyktningene fra midtøsten. En dag samlet hun frivillige frisører til å gi hårklipp, men det var mange av flyktningene som spurte om å få gjøre det selv. Da Wid så frisørkompetansen hos asylsøkerne, fikk hun ideen til å hjelpe dem å komme i arbeid, og begynte planleggingen av WIDE-INK som har som mål å inkludere flyktninger i arbeidsmarkedet.

Syriske Toran Yusuf i det han holder på å klippe en mannlig klient.
Foto : WIDE-INK
Erfaren og dreven: Ghada har over 20 års erfaring som frisør fra Syria og Qatar. Nå er hun i Norge.
Foto : WIDE-INK

Tre måneder senere, står hun og en gruppe flyktninger fra Syria på Julemarked i Tøyen og tilbyr gratis klipp. Donasjoner var frivillig.

Frisører med lang erfaring
Skal jeg klippe rett, eller vil du ha litt gradering?

Ghada Alghdban løfter på håret mitt. Det er min tur til å bli klippet.  Hun har god sving på saksen, og jeg spør henne hvor lenge hun har vært frisør.

– Jeg har jobbet som frisør i over 20 år. 7 år i Syria. Tolv i Qatar. Og to år i Norge, forteller Ghada og ler.

Det tar ikke lang tid før håret er ferdigklippet. Til slutt får jeg en rask styling, og resultatet er lovende.

Her blir Utrops utsendte medarbeider klippet av syriske Gada for en god sak.
Foto : Claudio Castello

Lokalet til WIDE-CUT skal etter november bli et utested, så Wid er på utkikk etter nye lokaler. Hun forteller at de i tillegg til å etablere seg i et nytt lokale ønsker å fortsette som en POP-UP bedrift som kan bestilles av bedrifter og arrangementer