Nå øker prisen på familiegjenforening

Nå vil det koste mer å hente ektefeller eller andre familiemedlemmer på gjenforening til Norge (Foto: Illustrasjon).
Foto: Flickr
På kun få år har prisen på familiegjenforening mer enn doblet. Kurdiske Jinda Meslem måtte betale 8.000 kroner får å få ektemannen til Norge. Nå åpner regjeringen for å øke prisen ytterligere.
0Shares

Fra og med neste år ønsker regjeringen å øke prisen for å søke om familiegjenforening til 10.500 kroner. Dette representerer mer enn en dobling på tre år.

NRK forteller om Meslem, som for to år siden kom fra krigsherjede Syria til Sund rett utenfor Bergen. Hun har i denne perioden lært seg norsk, fått arbeid og jobbet hardt for å gjenforenes med ektemannen.

Meslem beskriver prosessen som vanskelig, ”spesielt for oss flyktninger som er fremmede i Norge”. Hun klarte til slutt å få ektemannen til Norge, men ikke alle er like heldige.

Kritiske til prisøkningen
Røde Kors hevder at det allerede i dag er mange flyktninger som ennå ikke har mulighet til å gjenforenes med sine nærmeste ettersom det både er for dyrt og vanskelig å søke om familiegjenforening.

Røde Kors seniorrådgiver Naghmeh Gorgin sier til NRK at det for mange oppleves som en urimelig og uoppnåelig sum å betale for de det gjelder.

Regjeringen uenig
Regjeringen på sin side tilbakeviser at det både er for dyrt og vanskelig å søke familiegjenforening. Statssekretær Torkild Åmland (Frp) i Justisdepartementet, som mener ordningen fungerer, påpeker at prinsippet med nåværende gebyrer er at de reflekterer det tjenesten faktisk koster.

Samtidig lanserer denne uken Røde Kors en hjelpeguide med den hensikt å hjelpe flyktninger bedre forstå et komplisert norsk regelverk. Bakgrunnen for dette tiltaket er at organisasjonen mener at reglene endres for ofte, fristene er for korte og ordningen er for dyr. Slik systemet er i dag mener de at mange blir hindret i retten til  å søke om gjenforening med sine familiemedlemmer, og håper dermed at guiden kan gjøre det lettere for flere å søke om familiegjenforening.