Fra skolelei til artist

Ubevisst har Adam Ezzari begynt å sparke oppi lufta en gang for å "kicke" konserten i gang. – Jeg er ofte nervøs rett før jeg går på scenen, men når showet starter, går alt helt av seg selv, sier han.
Foto: Hanna Skotheim
Han spilte rollen som Adam Malik i siste sesongen av Skam, men det er egentlig musikken som driver Adam Ezzari (18). 4. november står han på scenen på Oslo World Music Festival. 
0Shares

Bare en sommerferie og noen uker har gått siden Adam Ezzari fikk vitnemålet fra videregående. Nå har han trådt inn i musikkens verden. Han er allerede under Universal Music sine vinger og møter Utrop på Kulturhuset i Oslo, side om side med promoteringsmanager Manbir Plaha.

– I løpet av det siste halvåret har det skjedd mye. Jeg har fått erfare mye som de fleste på min alder ikke får oppleve. Det har jeg vokst mye på, sier Ezzari.

For det er ikke lenge siden ting tok av for den unge rapperen. Det hele begynte med at Ezzari la ut sangen ”Blå Lapper” på Youtube i fjor høst. Da han våknet neste dag, hadde filmen fått 6000 visninger og flere hadde begynt å dele den, deriblant rappeidolene hans Karpe Diem.

Da jeg begynte å henge med muslimer, fikk jeg mer forståelse for hva islam står for, og jeg innså at jeg likte det.

– Jeg skjønte ingenting. Også folk fra musikkbransjen hadde begynt å dele den, folk jeg ikke hadde peiling på hvem var på den tiden, forteller Ezzari.

Til slutt ble sangen fanget opp av Universal, og Ezzari ble invitert til flere møter med musikkselskapet, og i januar 2017 ble kontrakten signert. Etter å ha måttet balansere siste halvåret på skolen med musikken, har han nå byttet ut det å være skolelei med noe han elsker. Endelig kan Ezzari bare konsentrere seg om å lage låter og skrive tekster basert på egne og andres historier.

Uten fordommer 
For det er mye Ezzari, som gjenspeiles i låtene. En gutt som er født og oppvokst på mangfoldsmekkaet Hauketo sør i Oslo, med marokkansk far og nordnorsk mor.

– På Hauketo har jeg blitt introdusert for mange ulike typer mennesker. Det har ført til at jeg i dag kan møte hvem som helst uten fordommer.

Både de positive og negative sidene ved Hauketo og menneskene har definert hvem Ezzari er i dag, ifølge ham selv. For selv om han på den ene siden har følt seg hjemme, har han også følt seg annerledes. Flere ganger har han fått slengt negative kommentarer etter seg, men har alltid valgt å la det ligge. Konfrontasjon er ikke hans greie.

Valgte å bli muslim
Da gutten fra Hauketo ga ut førstesingelen ”Ikke noe press” i april, ble den omtalt av flere medier. P3 mente låta sa noe om tenåringslivets skyggeside, mens NRK beskrev den som følsom. Og det er kanskje det sangen egentlig handler om, for Ezzari synger om lite forståelsesfulle voksenpersoner og fordomsfulle mennesker.

– Mange tror familien vår er fattig fordi vi er fra Hauketo. Negative reaksjoner spinner derfor ikke bare ut ifra bakgrunnen din eller hvilken religion du definerer deg med. Folk dømmer deg også ut ifra der du bor, sier Ezzari.

Det kan virke som at flere foreldre og lærere aldri har vært ungdom selv, mener han.

– Eller så må det ha vært helt annerledes å være ungdom den gangen. Hvis jeg får barn om syv år, tror jeg at jeg vil ha forståelse for at barnet mitt har det tøft i ungdomstiden. Selv har jeg opplevd lite støtte hvis jeg har vært nedfor. I stedet har jeg fått beskjed om bare å takle det, forteller Ezzari.

Forståelse fra foreldrenes side fikk Ezzari derimot da han valgte å bli muslim i 9. klasse. For selv om 18-åringen er oppvokst med å feire både kristne og muslimske høytider, har han aldri blitt lært opp til å tro på verken den ene eller andre religionen.

– Først følte jeg ingen tilhørighet til noen religion. Men da jeg begynte å henge med flere kompiser som var muslimer, fikk jeg mer forståelse for hva islam står for, og jeg innså at jeg likte det. Etter å ha vært med kompisene min i moskéen og deltatt på andre aktiviteter, fant jeg til slutt ut at det var muslim jeg ønsket å være, sier han.

Det er derfor ikke uten grunn at Ezzari kjente seg igjen i den siste sesongen av Skam, der han hadde rollen som Adam Malik. Selv om publikum ikke så altfor mye til han, har TV-serien resultert i rekordmange følgere på Instagram. Strategisk har Ezzari heller delt livet sitt som musiker enn som skuespiller på kontoen sin. Det har ført til at flere har fått vite om han som artist.

Komponerer på natta
For to år siden dro Ezzari og en kompis til Stovner for å sjekke ut musikktilbudet Hiphop 101. Der kom de inn i et miljø med masse ungdommer som ville rappe. Da tiden kom for å gå i studio med produsenter for Universal Music ble det en kraftig kontrast til miljøet på Stovner.

– Før signeringen satt jeg som oftest inne på rommet mitt, hørte på Youtube, søkte på hiphop-beats og skrev låter. Nå er jeg mest i studio, og det er også på studiosessions at tekstene mine i større grad utvikles, sier Ezzari.

Han innrømmer likevel at det er på gutterommet, helst alene om natta, at han komponerer de beste tekstene. Lenge har Ezzari vært opptatt av å høre på musikk med gode tekster, samt prøve å forstå dem på et dypere nivå. Det er kanskje ikke uten grunn at Ezzari har blitt kalt et ”lyrisk talent” av P3.

Å fortelle historier gjennom tekster er noe av det rapperen liker best. Men etter å ha opptrådt på sin første festival under årets Bylarm, samt på flere både små og store festivaler i sommer, har også det gitt mersmak.

– På festival plukker man gjerne ut hvilke konserter man ønsker å se. Men siden det er så mange andre som opptrer på samme område, kan publikum også få øynene opp for artister som de ikke kjente til fra før. Jeg følte det var litt sånn da Karpe Diem skulle spille på Stavernfestivalen, og folk kom dit på grunn av dem. Men siden jeg også spilte der, kan det hende nytt publikum også la merke til meg, sier Ezzari.

Spiller på Blå
Først er det musikkfestivalen Vill Vill Vest i Bergen, før Oslo World Music Festival i slutten av oktober står for tur. Der skal Ezzari spille på Blå, noe han gleder seg til siden han selv bare har vært der for å se andres konserter tidligere.

Den kvelden vil nok publikum få høre den mye omtalte ”Ikke noe press”, samt ”Null”, som ble gitt ut i mai. Men kanskje vil det også dukke opp noen splitter nye sanger. Hvem vet. Det eneste Utrop får vite, er at Ezzari har laget mye ny musikk i det siste, uten at han selv vet når disse skal slippes.