– Ingen blir kristnet av julesanger

 
Foto: Flickr
Venstrepolitiker Abid Q. Raja mener å synge julesanger i skolen handler om den norske kulturarven og ikke kristning.
0Shares

– Vi har en norsk, kristen, humanistisk kulturarv. Muslimer, jøder, ikke-troende, humanistene kan alle ta del i det, sier Raja (bildet) til Stavanger Aftenblad.

Bakgrunnen for dette utspillet er at Nylund skole i Stavanger ønsket at foreldrene ikke bare skulle bestemme om barna deres skal delta på juleavslutningen eller ikke, men også at de kunne krysse av i et skjema for hvilke sanger de vil at barna skal synge.

Flere har reagert på skolens handlemåte, blant annet innvandringsminister Sylvi Listhaug. I et Facebook-innlegg tordner hun og kaller saken for et “bunnivå i å utslette våre egne tradisjoner”:

“Skal man le eller gråte? Foreldre skal krysse av på hvilke julesanger barna kan synge. Skal man ta ut noen barn når den ene sangen skal synges, og hente de fra gangen når den neste skal synges? Har noen tatt skade av å høre «På låven sitter nissen»? En over 100 år gammel julesang skal altså foreldre krysse av om barna skal få lov å synge”.

– Overføleri
Nå har imidlertid skolesjef i Stavanger kommune, Jørn Pedersen tatt affære. Han sier til VGNett at skolen vil gå tilbake på dette.

– Foreldrene skal dermed ikke lenger trenge å velge hvilke sanger de vil synge, forsikrer han.

Til VGNett sier Raja at “ingen blir kristnet av noen julesanger”, og kaller debatten for “tullete” og “overføleri”.

– Julen er en veldig koselig hyggetid og sang og julesanger er en stor del av dette. Dette handler ikke om kristning.