Lavere innvandring kan gi høyere rente

 
Foto: Flickr/Ronny-André Bendiksen
Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets tror at styringsrenten vil gå opp så snart som neste år. Årsaken til dette er et fall i innvandringen til Norge.
0Shares

– Slik det er nå, så har vi veldig lav innvandring til Norge, spesielt fra EØS og EU. Det betyr et strammere arbeidsmarked og mulighet for høyere rente, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Nettavisen.

Arbeidsledigheten er en av de viktigste faktorene som bestemmer styringsrenten til Norges Bank. Lav arbeidsledighet er normalt et argument for høyere styringsrente, som igjen betyr høyere boliglånsrente.

– Det er for tiden gode tider i norsk økonomi og bedriftene ansetter klart fler enn før, likevel forventer vi at innvandringen skal holde seg lav i tiden fremover. Dette innebærer at vi kan få et mer balansert arbeidsmarked allerede innen 2018, et år før Norges Bank venter, sier Bruce.

Går bedre i utvandringslandene
Hovedårsaken til dette er at de baltiske landene og Polen som slet på samme tid, for tiden opplever en positiv økonomisk vekst, noe som også gjelder for utvandringslandene i Sør-Europa, og Sverige.

– På starten av dette tiåret var halvparten av innvandringen fra Polen og Baltikum. Nå er det mye mindre grunn for dem til å reise hit, siden det går mye bedre for dem, sier Bruce.

Men så legger han til:

– Likevel er det en ting som kan hindre renteøkningen, nemlig lavere renter i Europa og den tilhørende faren for en sterke krone. Hvis Norges Bank ønsker å heve renten, vil det trolig føre til en sterkere krone, noe sentralbanken vil unngå.

Klikk her for å lese innlegget i Nettavisen