TV-doktor kan bli USAs første muslimske senator


Foto: SAMHSA Voice Awards
Den republikanske politikeren Mehmet Oz har i årevis hatt eget TV-program. Nå kan han bli USAs første muslimske senator. Likevel er mange muslimske amerikanere skeptiske.

I USA er Mehmet Oz kjent som “Doctor Oz”, TV-legen som via lokal-TV og sosiale medier har gitt selvhjelpsråd om helse. Samtidig er han også kontroversiell grunnet sine standpunkter om alternativ medisin.

Tirsdag er det mellomvalg i USA, hvor republikanske Oz konkurrerer mot John Fetterman fra Demokratene om setet i delstaten Pennsylvania.

Oz er født i USA av tyrkiske innvandrerforeldre, og har begge lands statsborgerskap. Skulle han bli valgt inn ville han bli historisk som landets første senator med muslimsk bakgrunn uansett partitilhørighet.

Republikaner

Konvertitten Keith Ellison ble den første muslimen i Representatenes Hus for Minnesota fra 2007-19, før han ble etterfulgt av Ilhan Omar. André Carson, en annen konvertitt, og Rashida Tlaib er andre amerikanske politikere med muslimsk bakgrunn.

Til forskjell fra disse, er Oz politiker i Det republikanske partiet, et parti hvor flere profilerte politikere har fremmet muslimfiendtlige uttalelser.  For eksempel i 2015, året før Donald Trump ble president, tok Trump til orde for å stenge moskeer i USA. Han skal ha begrunnet forslaget med at “det kommer mye hat” fra moskeene.

Sekulær muslim

Ifølge New York Times viser de til flere intervjuer hvor Oz har uttalt at han er “sekulær muslim”. Han har en kristen ektefelle og flere av barna er oppdratt etter kristen tro. Innad i sin tyrkiske familie var det både sekulære kemalister (tilhengere av Ataturk) og sterkt troende muslimer.

– Jeg har slitt mye med min muslimske identitet, delvis fordi det i familien min var to forskjellige perspektiver, sa Oz til tv-stasjonen PBS i 2009.

Videre skriver New York Times i artikkelen at mange amerikanske muslimer føler tvetydighet og skepsis, siden han en en republikansk kandidat.

– For mange amerikanske muslimer handler det ikke om teologiske forskjeller med Oz eller hans religiøsitet, men om hans manglende vilje til å omfavne dem offentlig. Som republikaner er han også på linje med politikere som har vært utvist fiendtlighet mot muslimer som gruppe.

Fra før av har Oz også kalt seg motstander av sharia-lov og sagt at “religiøse fanatikere ikke skal spille en rolle i det amerikanske samfunnet”.

– Føler seg ikke hjemme i partiene

Kun ti prosent av amerikanske muslimer identifiserer seg som republikanere, ifølge en studie fra Institute for Social Policy and Understanding i år. 45 prosent av muslimene identifiserer seg som demokrater og 40 prosent som uavhengige.

Dalia Mogahed fra Institute for Social Policy and Understanding sier til New York Times at mange følte at de ikke passet inn i noen av de politiske partiene.

– Mange er uenige med Demokratene i spørsmål som likekjønnsekteskap og skatt, sa hun. Samtidig viser vår nyeste at et flertall støttet abortrettigheter, lover om våpenkontroll, og flere sa seg enige i prinsippene for kritisk raseteori.