– Gjør mer for å hente barna hjem

Foto: Arkiv.
Foto: Kari Bye
Ap-politikeren Jan Bøhler ber innvandringsminister Sylvi Listhaug om en oversikt over barn som er sendt ut av landet mot sin vilje. Og sterkere lut for å få dem hjem igjen.

Filmen Hva vil folk si og NRKs reportasjer om barn fra Norge på koranskoler i Somalia har igjen rettet søkelyset mot innvandrerforeldre som sender egne barn til hjemlandet mot sin vilje.

– Vi har alvorlige varsler om hvor mange dette kan gjelde, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler til Vårt Land, og viser til en stor rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Vil ha oversikt
I onsdagens spørretime på Stortinget etterlyste representanten fra Groruddalen i Oslo sterkere lut fra regjeringen ved integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp):

• En samlet oversikt over hvor mange og hvilke barn som er sendt til foreldrenes hjemland.

• Dette vil i sin tid muliggjøre tøffere tiltak i form av etterforskning av frihetsberøvelse.

• Bøhler ønsker også å gi ambassadene lov til å skrive ut nødpass til barn uten foreldres samtykke. Slik blir det lettere å sende dem hjem til Norge igjen. Han viser til at Røde Kors melder om at dette har hindret barn fra å komme hjem igjen.

– Dette er konstruktive innspill. Jeg ser noen mulige utfordringer, men jeg skal ta dem med meg og undersøke hva som er mulig, svarte Sylvi Listhaug fra Stortingets talerstol.

Bakgrunn

En delstudie gjort blant barn og foreldre med bakgrunn fra Pakistan og Somalia oppgir «familieanliggender, skolegang, styrke kulturell og religiøs forankring og disiplinering» som viktige årsaker til flyttingen. Men årsakene var ofte sammensatte.

I 2010 var 59 prosent av barna med somalisk bakgrunn registrert som utflyttet uten foreldrene sine. For de utflyttede barna med pakistansk bakgrunn var andelen 51 prosent. Det er en viss overvekt av barn under ni år som flytter ut og små kjønnsforskjeller