– Jødene ønsker å overta verden

Foto: Wikimedia Commons Antoni Macierewicz har i løpet av sin lange politiske karriere kommet med flere kontroversielle uttalelser.
Foto: Wikimedia Commons
Nylig utpekt forsvarsminister i Polen, Antoni Macierewicz, er nå i hardt vær etter at hans tidligere uttalelser om jøder har kommet frem.

– Det finnes en nedskrevet plan for hvordan verden skal overtas, en plan som er en del av mange jøders bevissthet. De vil ha verdensherredømme og ta kontroll over verdens økonomi, skriver den danske avisen Politiken.

Slik lød Macierewiczs vurdering av folkegruppen da han uttalte seg til den nasjonalkatolske polske  radiokanalen Radio Maryja i 2002, skriver Politiken.

Flere frykter at den nye forsvarsministeren kan komplisere Polens forhold til både Nato og EU, og han har blitt sterkt kritisert i flere anti-rasistiske kretser. Blant dem som lar seg bekymre, er Svend Gottschalk Rasmussen, lektor og Polen-ekspert ved Syddansk Universitet:

– Valget er et tegn på egosentrisk nasjonalisme som vinner frem, uttaler han ifølge Politiken.

Kontroversiell og kompromissløs
Han forteller også at dette ikke er den eneste kontroversielle uttalelsen som har kommet fra Macierewicz. Forsvarsministeren har også anklaget den tidligere statsministeren Donald Tusk for å være Stasi-agent, og forsøkte også å bevise at det var opposisjonen i Polen som sto bak da president Lech Kaczynski omkom i en flystyrt i 2010.

– Han er kjent for å være kompromissløs mot sine motstandere og drev politisk ballade allerede i 1991-92 da han var innenriksminister, da han avslørte flere av sine motstandere som kommunister ved å lekke papirer fra sikkerhetstjenesten, uttaler Rasmussen til den danske avisen.

Et steg mot høyre
Macierewicz ble valgt inn i regjeringen som en del av det nasjonal-konservative partiet Prawo i Sprawiedilwosc (Lov og Rettferdighet), da de tilegnet seg  et uovertruffent flertall med 235 av 460 plasser i underhuset.

Partiet går inn for hardere straffer for kriminelle, er mindre tolerante ovenfor minoriteter og er imot abort. Til tross for at disse verdiene ikke går hånd i hånd med EU sine verdier, påpeker Rasmussen at de ikke vil melde seg ut ettersom de er avhengige av EU-penger, skriver den danske avisen.

Lov og Rettferdighet har tidligere avvist 7000 flyktninger som den tidligere regjeringen hadde lovet EU å ta inn.