– Hjelpe dem der de er? Nå er de her

FÅR TVANGSRETURNERING I 18-ÅRSGAVE: "Det er jo det som er å bli 18 år, da kommer friheten", sier Lisa Tønne ironisk i innsamlingsvideoen til NOAS
Sigrid Bonde Tusvik er en av flere kjendiser som har gitt en bursdagshilsen til oktoberbarna i NOAS sin innsamlingsaksjon. Listhaug mener innsamlingen er navlebeskuende.
Anna Aronsen Oftedal

Kristoffer Joner har i år som i fjor laget en innsamlingsaksjon for å sikre rettsikkerheten til asylsøkere i Norge. Pengene går til saksbehandlere i NOAS (Norsk Organiasjon for Asylsøkere), slik at flest mulig asylsøkere skal få sine saker rettslig behandlet.

Bakgrunnen for innsamlingsaksjonen er at regjeringen vil kutte støtten til NOAS med 1,1 millioner kroner i statsbudsjettet for 2018.

I innsamlingsvideoen holder en rekke norske kjendiser bursdagstale tale for barna som får i 18 årsgave å bli tvangsreturnert til Afghanistan:

«Du skjønner jo det at vi ikke kunne sende deg hjem med en gang, for da var du et barn. Vi måtte vente til du ble 18 år, og det har du nå blitt», sier Joner i en forestilt bursdagstale til en asylsøker som ifølge regjeringen ikke lenger har krav på beskyttelse i Norge.

Neste til å holde tale er komikerdueon Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne.

IRONI: Komikerduoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne, bruker mye ironi i en forestilt bursdagstale til oktoberbarna. FOTO: Skjermdump fra innsamlingsvideoen til NOAS.

«Det er jo det som er å bli 18 år -Da kommer friheten!» sier Tønne ironisk, og sikter til tvangsreturene.

Navlebeskuende
Sylvi Listhaug har kritsert deltakerene av innsamlingsaksjonen for å være navlebeskuende.

– Jeg vil vel heller stille spørsmål ved om det ikke er flaut at norske kjendiser er så navlebeskuende at de kun ser de få asylsøkerne som kommer til Norge, hvorav mange ikke har krav på beskyttelse, mens de ikke ser de 65 millionene av mennesker som har flyktet fra krig og konflikt som vi bør hjelpe rundt omkring i verden, sa Listhaug til VG.

– En naiv kjendis for mye enn ett barn sendt tilbake uten framtid! Sier ikke Listhaug at vi skal hjelpe flyktninger der de er? Vel, disse flyktningene er her nå! Så enkelt er det, svarer Tusvik på kritikken i en tekstmelding til Utrop.

32 UDI-saker gjort uten å vurdere barnets beste.
I fjor sanket Joners innsamlingsaksjon inn 4,1 millioner kroner til NOAS, og dermed økte antall saksbehandlere i organisasjonen fra fem til åtte, opplyser NOAS-sjef Ann-Magrit Austenå til VG.

I forbindelse med en demonstrasjon mot returneringer til Afghanistan, holdt NOAS-sjefen apell utenfor Stortinget hvor hun blant annet redegjorde for viktigheten i NOAS sitt arbeid.

NOAS-sjef Ann-Magrit Austenå talte foran Stortinget i går om viktigheten av å iverata rettsikkerheten til asylsøkere. FOTO: Anna Aronsen Oftedal

– Sammen med Redd Barna og Fellesorganisasjonen har vi gått igjennom asylsaker fra 2015 og utover, som er behandlet av UDI. I 32 av 38 saker var det ikke gjort barns beste vurderinger, sa Austenå.

Tusvik gjør også narr av måten staten behandler unge asylsøkere på i talen.

«…du med dine 18 år, har jo levd så lenge og…mye egentlig. Og har veldig mye erfaring og kunnskap som ingen andre har.» sier hun ironisk.