Omstridt SSB-forsker holdt foredrag

 
Foto: Claudio Castello
I går holdt Erling Holmøy, mannen bak det mye omtalte innvandringsregnskapet, foredrag på SSB.
Anna Aronsen Oftedal

Forsker Erling Holmøy fortalte i dag om den mye omtalte innvandringsrapporten han har laget for Brochmann-utvalget. Oppdragsgiver for foredraget var Finansdepartementet, melder Aftenposten.

Holmøys resultater viser at innvandring fører til økt befolkning og dermed mindre oljepenger pr. innbygger. Forskningen hans viser også at det blir lavere inntektsvekst pr. innbygger og behov for høyere skatter mot 2100.

Alt dette er basert på en lang rekke forutsetninger.

–  Burde ikke blitt publisert
Seniorforsker ved SSB Rolf Aaberge mener innvandringsregnskapet til Erling Holmøy ikke hadde overlevd en internasjonal kvalitetskontroll, og at SSB av den grunn ikke burde ha godkjent rapporten.

– Hadde vi hatt krav om kvalitetssikring ved internasjonal publisering for alle forskere i SSB, ville ikke innvandringsregnskapet ha blitt publisert. Grunnen er at denne analysen bygger på en rekke kontroversielle forutsetninger, sa han til VG.

Arbeidet med rapporten har fått svært mye omtale på grunn av en påstått lang prosess for godkjenning i SSB, påstander om politisk press mot Meyer for å slippe den ut og Fremskrittspartiets lyst til å sette tall på kostnadene ved innvandring.