Løste innvandringsfloken

Trekløveret Jensen, Skei Grande og Solberg ser ut til å ha løst de store forskjellene på innvandrings- og integreringsfeltet, og dermed kommet et avgjørende skritt i å danne en felles regjering.
Foto: Fotokollasje/Arkiv
Venstre og Fremskrittspartiet sier ja til å gå inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, bekrefter partilederne Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp).
0Shares

Venstre-leder Trine Skei Grande bekreftet søndag overfor TV2 at Venstre sier ja til å gå inn i regjering, og sier plattformen ble godt mottatt i partiet.

– I Venstres landsstyre ble forslaget til ny plattform veldig godt mottatt, sa hun etter at beslutningen var klar.

Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har resultert i et ferdig dokument. Dokumentet er på 85 sider og ble presentert for landsstyrene og stortingsgruppene i de tre partiene søndag klokken 11. Det er ti sider lenger enn Sundvolden-erklæringen som Frp og Høyre forhandlet fram i 2013.

Klima og innvandring vanskeligst
Klima, innvandring og eiendomsskatt har vært blant de vanskelige sakene å løse, der partiene hadde svært ulike utgangspunkt før valget overfor TV2.

– Dokumentet inneholder mye god borgerlig politikk som vil gjøre den borgerlige siden sterkere, sier en kilde som kjenner innholdet i dokumentet.

Gi og ta-politikk
For det har vært mye gi og ta for å få til Jeløya-erklæringen, hvor Frp og Venstre har fått satt tydelige preg på den nye regjeringsplattformen. 

Frp har på den ene siden måttet svelge at regjeringen nå vil ta inn et økt antall kvoteflyktninger. samtidig som man har fått gjennomslag for innstramming på familiegjenforening, økte språkkrav for innvandrere, og hevet krav til norsk statsborgerskap. Regjeringen vil nå også innføre forbud mot nikab i barnehage og utdanningssituasjoner.

En langtidsfokus
Journalist i Stavanger Aftenblad, Harald Birkevold, skriver på kommentarplass om realpolitiske behov som har tvunget seg frem i det borgerlige samarbeidet på innvandringsfeltet.

– Norge har et skrikende behov for økt innvandring, må øke skatteinntektene og bli grønnere. Høres dette ut som god Frp-politikk? Nei, selvsagt ikke. Men dette er realiteten dersom man ser litt lengre fram enn neste valg. Dette vet statsminister Erna Solberg.

Videre skriver han:

– Sannheten er at regnestykket ikke kan gå opp, at det ikke har nubbesjanse til å gå opp, uten innvandring. Høy innvandring. Sammenlikn dette med at vi nå har et regjeringsparti som så ofte som mulig skryter av at vi skal ha Europas strengeste innvandringspolitikk, som tilsynelatende vil at grensen vår skal være en mur. Det går ikke opp.

– Men det går heller ikke opp når tallene også viser at yrkesdeltakelsen blant nye nordmenn er svært lav, faktisk ligger den rundt 20 prosent under gjennomsnittet. Det er ikke arbeidsledige eller trygdede innvandrere vi trenger for å ikke gå på en smell i neste generasjon, men folk som jobber og betaler skatt.