Etnisk norske prioriteres på jobbmarkedet

Vestlig nok? Ifølge en ny lederundersøkelse fra benningsfirmaet Proffice vil en av fem ledere ha ansatte som har et "vestlig utseende".

En etnisk norsk mann på 40 år, med relevant utdanning og arbeidserfaring, har 61 prosent sannsynlighet for å bli kalt inn til intervju.

Til sammenligning har en søker med tilsvarende kvalifikasjoner og med minoritetsbakgrunn kun 42 prosent sjanse, ifølge en Fafo-rapport om rekrutteringspraksisen i fem statlige virksomheter i Norge, skriver Magasinet Velferd.

Forskjellen videreføres også til hvem som har størst sannsynlighet for å få tilbud om jobb. Ifølge rapporten ha en etnisk norsk søker på 40 år, med relevant bakgrunn og erfaring, 17 prosent sjanse for å bli innstilt som 1. kandidat. For en søker med synlig etnisk minoritetsbakgrunn er sjansen bare 7 prosent.

Foto : Leo Fung

Rapporten avslører at virksomheter i mange tilfeller ikke var kjent med mangfoldsnettverket og reglementet som krever at man kaller inn minst en søker med minoritetsbakgrunn dersom vedkommende har de rette kvalifikasjonene.

Utfordre 
Hanne Bjurstrøm, likestillings- og diskrimineringsombud og tidligere arbeidsminister, tror offentlige virksomheter har mye å lære av privat sektor. I tillegg til en annerledes sammensetning av arbeidsoppgaver, understreker Bjurstrøm at det offentlige også er mye mer låst til ansettelser enn det private arbeidsmarkedet er.

– Det gjør nok at enkelte kan bli overforsiktige. Derfor må det offentlige gå i dialog med det private for å utfordre sine tanker om hva det vil si å passe inn.

Shoaib M. Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter, kan bekrefte at de får en del henvendelser om diskriminering i arbeidslivet. Så lenge det ikke finnes gode måter å følge opp dagens regelverk på, tviler rådgiveren på en synlig forbedring de nærmeste årene.