– Frp viker unna innvandringstiltak

Når ikke helt opp, tross respektabel valginnsats: Aps Masud Garakhani.
Foto: Henrik Kreilisheim
Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani (bildet) ba Frp om å støtte forbud mot søskenbarnekteskap. Et slikt løfte fikk han ikke av parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.
0Shares

– Frp er store i kjeften, men når det kommer til faktiske forslag, er de unnvikende, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til ABC Nyheter.

Lovendringene Gharahkhani utfordret Frp på, er del av en pakke på sju forslag fra Ap til tiltak mot sosial kontroll og søskenbarnekteskap.

Svaret fra Limi avdekket at Ap nå er mer klare på innstramminger enn Frp.

– Forslagene fra Ap inneholder mye god Frp-politikk. Vi mener at skal du bo i Norge, må du akseptere spillereglene her. Ja, det er riktig å stramme inn på søskenbarnekteskap og andre uheldige forhold svarte Limi.

Lite garantier
Gharahkhani ba Limi om garanti for at Frp ikke har forhandlet bort faktisk støtte til lovforslagene fra Ap. Sistnevnte svarte:

– Regjeringserklæringen har gitt innstramninger på familiegjenforening. Jeg vil egentlig returnere oppfordringen til Ap om å støtte forslagene til innstramming og kontroll med familiegjenforening som kommer fra regjeringen, svarte Limi.

– Utilstrekkelig lovverk
Gharahkhani mener at dagens tvangsekteskapslov ikke er tilstrekkelig.

– Det vil også gi signaleffekt om at arrangerte ekteskap som faktisk er lov i dag, skal straffes, sier Ap-talspersonen.

Han mener søskenbarnekteskap er en ukultur med tre effekter:

– Det helsemessig skadelige, det gir sosial kontroll og det handler ofte om å hente familiemedlemmer til Norge.

– Tar lett på tvangsekteskap
Kari Kjønaas Kjos, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og 1. nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, sier de ikke viker unna fra temaet. Hun mener også det er veldig spesielt at Ap krever offentlig svar fra FrP på et forslag Ap skal ha fremmet, men som Limi ikke engang hadde sett. 

 
Foto : FrPMedia

– Forslagene, som enda ikke er påbegynt arbeid med i komite, handler stort sett om gjeldende politikk, lover og regler. Dette viser egentlig hvor useriøst Ap for tiden driver politikk, sier hun til utrop.no. 

Kjos sier seg overrasket over hvor lett Ap tar på tvangsekteskap. 

– For dem handler dette nå om søskenbarnekteskap. Hva blir konsekvensene? Blir man utsatt for tvangsekteskap ovenfor en tremenning i stedet? En annen nær slektning? En fremmed? Hva med de barna som i dag har foreldre som er søskenbarn? Det finnes mange viktige spørsmål å stille seg, og dette arbeidet skal vi gjøre nå. Et enkelt forslag løser ikke grunnleggende utfordringer, det burde Ap vite.

– Snudd seg bort
Kjos hevder det er Frp som har forsøkt å løfte sosial kontroll og æreskultur som en viktig sak i mange år.

– Her har de andre partiene, inkludert Ap, konsekvent snudd seg bort. Derfor er jeg glad for at Ap er på ballen nå, men jeg skulle virkelig ønske at de tok litt mer seriøst på dette, enn å bare slenge om seg med påstander om andre, bare fordi de nå selv endelig har sett lyset.