Oslo Lufthavn leder an på mangfoldsfronten

Med ansatte fra 95 land er Oslo Lufthavn en svært mangfoldig arbeidsplass
Foto: Avinor Oslo lufthavn/Espen Solli
Med ansatte fra 95 land må man lete lenge for å finne en mer internasjonal arbeidsplass enn Oslo Lufthavn.

– Vi hadde ikke klart oss uten arbeidskraften fra utlandet, slår HR–sjef i serveringsselskapet SSP, Karoline Boug, til. Romerikes Blad.

Flyplassen har per i dag 35 forskjellige nasjonaliteter blant de rundt tusen ansatte som jobber på flyplassen, og Boug understreker videre at det kun er fordeler å høste fra å ha en så mangfoldig arbeidsplass.

– Å være en flerkulturell arbeidsplass er utelukkende en berikelse. Skulle vi se antydninger til utfordringer blir det håndtert ved å avklare forventninger på et tidlig tidspunkt.

Økning i ikke-nordiske arbeidssøkere
RB viser til tall fra Utlendingsdirektoratet som viser at det i fjor igjen var en økning igjen i antall ikke-nordiske arbeidssøkere som kommer til Norge, etter at antallet gikk ned fra 2015 til 2016. Totalt ble det registrert 31.041 nye arbeidstakere fra ikke–nordiske land i fjor.

Statistikken for fjoråret viser at det var nedgang i pågangen fra EØS-landene, mens det ble registrert en økning i arbeidstillatelser gitt til arbeidssøkere fra land utenfor EØS–området.

– En positiv utvikling
Sosialantropolog og professor ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, mener det store innslaget av utenlandsk arbeidskraft på mange norske arbeidsplasser er en positiv utvikling.

– Det er en berikelse for oss. Tenk hvor kjedelig vi hadde hatt det uten de nye impulsene dette gir oss på områder som kultur og mat. Vi får rett og slett veldig mye igjen for arbeidsinnvandringen, sier han til Romerikes Blad.

Likevel advarer han mot å undervurdere de potensielle utfordringene det fører med seg, og mener at ansvaret er todelt.

– Vaner, språk, religion, mat, julebord og sommerfester; Det er mange kimer til ulikheter hvor man må være forberedt på å ta hensyn. Det ansvaret må tas både hos dem som kommer hit og hos oss som er her, men aller mest hos oss siden det i de fleste tilfeller er vi som bestemmer. Det arbeidsinnvandrerne må ta hovedansvar for er å lære seg språket. Det er der nøkkelen til integrasjon ligger. påpeker han.

Avinor oppgir at det er disse 95 landene som er representert blant de ansatte på Oslo Lufthavn:

Afghanistan, Albania, Algerie, Armania, Australia, Bangladesh, Belgia, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Bulgaria, Burma (Offisielt: Myanmar), Canada, Chile, Colombia, Croatia, Cuba, Danmark, De forente arabiske emirater, Egypt, England, Eritrea, Estland, Etiopia, Filippinene, Finland, Frankrike, Ghana, Guatemala, Hellas, Hviterussland, India, Indonesia, Irak, Iran, Irland, Island, Israel, Italia, Japan, Kamerun, Kasakhstan, Kenya, Kina, Korea, Kosovo, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Makedonia, Malaysia, Mauritius, Mexico, Moldova, Mongolia, Montenegro, Myanmar, Namibia, Nederland, New Zealand, Nigeria, Norge, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Romania, Russland, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Slovakia, Slovenia, Somalia, Spania, Sri Lanka, Storbritannia, Sudan, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Sør-Korea, Taiwan, Tanzania, Thailand, Tjetjenia, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, United States of America, Venezuela, Vietnam, Østerrike.