Adampour får støtte fra Nesvoll: Sier «pakkis»-vits ble klippet vekk

FARMEN-DRAMA: Ifølge Lina Admapour (I midten) og Malin Nesvoll (til høyre) vitset Ørnulf om ordet "pakkis".
Foto: TV2
– Jeg dro for å kunne se mine egne barn i øynene som tross alt har en «pakkis» til far, skriver Lina Adampour om Farmen-dramaet. Nå får hun støtte fra Malin Nesvoll som bekrefter at Høyer skal ha vitset med ordet «pakkis».
472Shares

«Mitt ønske var en voksen samtale, det var for mye å be om – så jeg valgte å dra.», skriver Farmen-deltaker Lina Adampour (36) på Instagram.

På tirsdagens episode av Farmen forlater hun gården etter en krangel med Storbonde og klesgigant Ørnulf Høyer (65). Hun ønsket å snakke med ham om to hendelser, hvor han skal ha brukt ordet «pakkis», og ha parodiert innvandrere. Han nekter for anklagene.

Selve hendelsene Adampour reagerer på vises ikke i TV-serien. Nå får hun støtte fra Farmen-deltaker og influenser Malin Nesvoll.

Forklarer hendelsene i et Instagram-innlegg

Flere kjenner Adampour fra NRK-serien Familien Adampour. Her ser vi henne som storesøster, forretningskvinne, kone og mamma til fem barn. Selv har hun bakgrunn fra Iran, og ektemannen Akeel har bakgrunn fra Pakistan. Dette fremhever hun i Instagram-innlegget hvor hun forklarer hvorfor hun dro fra gården midt på natten.

«Og jeg dro for å kunne se mine egne barn i øynene som tross alt har en «pakkis» til far», fortsetter Adampour.

Deretter forklarer hun det som skjedde på gården:

«Til orientering er jeg kun tre døgn på gården. I løpet av disse dagene opplever jeg to situasjoner som ubehagelige. En foran kamera og en bak kamera.»

Hun beskriver først hendelsen som skjedde foran kamera:

«Storbonden velger å lage en parodi av innvandrere foran alle sammen. Hvor ingen reagerer.»

Videre beskriver hun at hun er den eneste med innvandrerbakgrunn som sitter rundt bordet. Hun vurderer å ikke si noe, men er stolt over at hun turte å si at hun ikke synes at spøken var morsom.

«Det var likevel vondt at ingen andre reagerte», skriver Adampour.

I Farmen-episoden ser vi noen av vitsene og Adampours reaksjon, men selve vitsen hun reagerte på, er klippet vekk.

Da neste hendelse utspiller seg, er Adampour alene med Høyer og en annen deltaker. Denne hendelsen er ikke filmet.

«Den andre situasjonen er utenom kamera og omhandler samme storbonde. Det er når han berømmer min harde innsats ved å si at jeg har jobbet som en «pakkis»», skriver Adampour og påpeker at hun ikke kaller Høyer for en rasist.

Dro på vegne av alle som har opplevd at deres legning, hudfarge eller funksjonsnedsettelse har blitt gjort narr av

Fordi ingen av hendelsene vises i episoden, valgte Adampour å forklare til sine følgere på Instagram hvorfor Adampour velger å konfrontere Høyer.

Videre i forklarer Adampour at hun reagerte på vegne av alle norsk-pakistanere og på vegne av alle som har opplevd at deres funksjonshemming, legning eller hudfarge har blitt gjort narr av.

«Du kan si ifra på en ordentlig måte, en hyggelig måte. Og så ta et standpunkt og forlate rommet, slik at det ubehaget man har utsatt minoriteten for, kan kjennes litt på for majoriteten. I stillheten du etterlater. Du lar dem reflektere.»

Til slutt avslutter Adampour med å fremheve at den viktigste grunnen til at hun reagerte var for å være et godt forbilde for barna som ser på serien:

«Jeg har et håp om at de i fremtiden skal kunne sitte i middagselskap uten at noen parodierer deres funksjonsreduserte mamma, homofile pappa, skautkledde tante eller melaninrike venn»

Les portrettintervju av Lina Adampour her: Ikke bare en fembarnsmor

Nesvoll bekrefter at det ble vitset om ordet «pakkis»

I et «sync»-intervju som er lagt til etter vitse-episoden rundt middagsbordet, uttrykker Malin Nesvoll anger over at hun ikke sa noe.

– Jeg hørte det, så tenkte jeg sånn, «neineinei, stopp den mannen». Men jeg stoppet ikke mannen. Jeg er konfliktsky, jeg er ekstremt konfliktsky. Jeg burde sikkert ha gjort annerledes og bare sagt ifra. Og jeg føler jo at Ørnulf trenger å lære litt hva som funker og ikke funker.

Overfor Nettavisen forteller Nesvoll at vitsen hun snakker om i «sync»- intervjuet, ikke omhandler innvandrer-parodien rundt middagsbordet, men en annen vits som Høyer skal ha fortalt på et annet tidspunkt.

Ifølge Nesvoll skal Høyer ha vitset om ordet «pakkis», som i tillegg til å være en nedsettende måte å omtale norsk-pakistanere, også betyr hard sammenpakket is. Denne vitsen har TV2 valgt å klippe vekk.

TV2 mener historien fremstilles korrekt

Pressesjefen i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier følgende til Nettavisen:

– Når «Farmen kjendis» spilles inn, gjøres det mange timer med opptak fra ulike situasjoner hver eneste dag. Dette skal i sin tur komprimeres ned til tre ukentlige episoder, og derfor er det store mengder med innhold som ikke kommer med i de ferdige programmene, forklarer Dahl.

Videre sier pressesjefen i TV 2 at det er viktig for dem å gi seerne et riktig inntrykk av historiene som skjer i programmet, noe de opplever at de har gjort i dette tilfellet.

– I konflikten mellom Adampour og Høyer, mener vi at vi har med de delene av historien som gir seerne et korrekt, relevant, og sannferdig bilde av hvordan denne utspilte seg.

I Instagram-innlegget har Adampour rost TV2-produksjonen for arbeidet med Farmen kjendis.

Høyer selv sier følgende om situasjonen i en SMS til Nettavisen:

– For å forstå hva som skjedde, så må man se på hele hendelsen som ble vist på TV fra begynnelse til slutt. Jeg tror alle dermed forstår hvorfor jeg reagerte. Det å bli beskyldt på TV at jeg har sagt noe jeg umulig kan ha sagt er ille. Alle som kjenner meg vet at dette strider imot noen av mine viktigste verdigrunnlag. Synes for øvrig det var synd at det viste seg å være umulig å løse saken gjennom dialog.

65-åringen får støtte av meddeltaker Christopher Mørch Husby (33), som skal ha vært på storbondeloftet da Høyer skal ha sagt at Adampour jobbet som en «pakkis». Husby kan ikke huske at Høyer brukte ordet «pakkis».