– La bakgrunn være til inspirasjon

SKAMs Iman Meskini, gründer Shafi Adan, og foredragsholder Sally Kamara ga unge råd på Melahuset under Agenda X-festivalen sist helg.
foto: Claudio Castello
– Bruk bakgrunn for all det er verdt, på en positiv måte, var budskapet fra flerkulturelle profiler under Agenda X-festivalen i helgen.
0Shares

Festivalen ble avholdt i helgen og Utrop var tilstede under panelsamtalen med SKAM-profil Iman Meskini, gründer Shafi Adan, og foredragsholder Sally Kamara på Melahuset.

Adan, som har norsk-somalisk bakgrunn, bygde fra han gikk på videregående skole opp privatundervisningstilbudet Golden Academy, som tilbyr undervisning og leksehjelp flere steder i landet.

– Aldri la deg stoppe av det andre har å si. Bruk din bakgrunn til å motbevise negative fordommer. Å lykkes handler til slutt om det arbeidet du legger ned, sa han til de fremmøtte ungdommene på Melahuset.

Han mente det er også viktig å lære av egne feil.

– Jeg har selv måttet takle nederlag flere ganger i livet. Det kommer som følge av å satse og av å prøve seg frem. 

Svart, kvinne og i rullestol
Sally Kamara har i årevis holdt foredrag om hva det innebærer å være en tredobbel minoritet, som funksjonsnedsatt kvinne med etnisk minoritetsbakgrunn.

Livshistorien hennes tok en brå vending da hun som krigsflyktende barn ble skutt av rebeller i fødelandet Sierra Leone. Etter at hun og moren kom seg helskinnet til Norge berget legene livet til den lille jenta, men Sally ble lam fra hoftene og ned. 

– Jeg har brukt funksjonsnedsettelsen min som motivasjon, for å kjempe for en bedre hverdag i en verden som ikke er tilrettelagt for oss med andre behov. Identiteten min er en vikitig del av meg, og arbeidet mitt går ut på å være bindeledd mellom funksjonsfriske og funksjonsnedsatte. 

Noe av det viktigste Sally mener hun har lært av å ha en annerledes bakgrunn, er fokuset på selvrespekt og rettferdighet.

– Jeg har fått verktøy som hjelper meg å se alle mennesker som likeverdige, også selv de som ikke respekterer meg.

– Skap en tredje kultur
Skuespiller Iman Meskini har gjennom sin deltakelse i tv-serien SKAM nærmest blitt allemannseie. Hun har valgt å være en profilert, synlig muslim.

Iman spilte i årevis basket før hun ble kjent som skuespiller. I 2015 var hun sentral med å få Norges Basketballforbund (NBBF) til å vedta en delvis åpning for religiøse hodeplagg på lavere nivåer i kvinnebasket. 

– Jeg ble oppmerksom fra ung alder at jeg skilte meg ut, og har derfor vært ekstra oppmerskom på å skille meg ut på en måte som oppfattes som positivt.

Som halvt norsk og halvt tunisisk føler hun at hun ofte havner mellom stoler.

– Jeg har ikke noe imot at folk spør hvor jeg er ifra. Med årene har jeg lært å se hvem som er genuint interessert i min bakgrunn, og hvem som viser negativ nysjerrighet. I Norge er jeg ofte aldri norsk, og i Tunisia vice versa. Hvorfor må man være enten eller? Her i Norge er vi i ferd med å skape en tredje kultur som blander det norske og det som kommer utenfra. Samfunnet må se at dette er til gagn, sa hun.