Slik dater norskpakistanere i dag

Det har blitt mer åpenhet i en del miljøer og familier nå fordi det er noen som har tråkket vei for å skape denne åpenheten.
Online-dating gir norsk-paikstanere flere muligheter for et åpnere datingliv.

I 2007 skrev journalist Gunnar Thorenfeldt en artikkel om den tradisjonelle datingkulturen blant norsk-pakistanere for Dagbladet.

Kaste og sosiale forskjeller står høyt på sjekklisten når man skulle finne drømmemannen eller kvinnen.

– Dating var ganske tradisjonelt og hemmelig på den tiden, forteller Thorenfeldt til avisen Utrop. 

Gjennom et intervju med fem forskjellige norsk-pakistanere har han fått et inntrykk av hvordan datinglivet ser ut for dem i dagens samfunn. 

Han forklarer at tematikken rundt kaste og de sosiale forskjellene ikke er borte i dag, men at man har fått mer åpenhet rundt dette. 

– Derfor ville jeg nok skrevet artikkelen på en veldig annerledes måte i dag, sier han. 

Å date bak kulissene ble slitsomt

37 år gamle Zoya Farhan har alltid vært ganske åpen om dating, men de hun datet ønsket ikke å bli sett i offentligheten. 

– En viktig del av det å være i et forhold eller å date noen er å være sammen som et par i det offentlige rom. For min del ble dette litt problematisk, når min partner skulle skjule forholdet, forteller hun. 

Hun legger også til at det å skjule forholdet ble veldig slitsomt i lengden.

– Hvorfor var det så viktig for dem du datet at forholdet skulle holdes hemmelig?

– Man ønsket ikke å bli sett av kjenninger eller familie, men samtidig skulle det by på spenning å date i skjul. For min del var ikke dette spennende, spesielt når jeg ikke følte meg anerkjent; noe som er viktig i et forhold, forklarer hun. 

Åpen dialog med foreldrene er viktig

Skuespilleren Ali Choudri (19), bedre kjent som “Wasim” fra NRK serien Flus mener at for at dating skal være et mer normalisert tema i pakistanske hjem, er det viktig å ha en åpen dialog med sine foreldre.

Skuespilleren Ali Choudri ser det viktig å ha en åpen dialog med sine foreldre om dating (Foto. Adrian Kirkerud).

– Jeg personlig har ikke all verdens erfaring med dating, men føler at det har blitt mer åpent. Når det gjelder mitt eget kjærlighetsliv, vil jeg nok si at jeg er ganske åpen med mine foreldre. Spesielt moren min, forteller han. 

Choudri er den yngste broren av tre eldre brødre i søskenflokken. Brødrene til Choudri har vokst opp under ulike tider og premisser, og i en mer tradisjonell dating-periode. 

Choudri forteller at på grunn av de forskjellene som han selv har sett og foreldrene hans har opplevd har det kanskje vært en naturlig prosess hvor han er mer åpen om kjærlighetslivet sitt, kontra sine brødre. 

– Da mine brødre vokste opp var det ikke så vanlig å snakke om dating og forhold i offentligheten, og da var det også mer naturlig å holde ting skjult, enn åpne seg om det, sier han. 

Yngre åpnere

– Opplever du at dating holdes skjult eller hemmelig i dag?

– Nei, jeg tror nok ikke  det. Jeg hører jo folk på min alder og yngre snakke om denne tematikken ganske åpent på offentlige steder, men da brødrene mine vokste opp var dette ganske uvanlig, sier Choudri. 

Han forklarer også at man selvfølgelig ikke trenger å dele alt, men at et godt forhold og dialog med sine foreldre er viktig hvis man ønsker å bli kjent med noen for å finne seg en partner på sikt. 

Strengere premisser for å finne partner

Monica Five Aarset, sosialantropolog og forsker ved NOVA/OsloMet, har lang erfaring med å jobbe med problemstillinger rundt migrasjon, familie og  familieliv spesielt blant etterkommere av innvandrere fra Pakistan og India i Norge. 

Gjennom forskningen ved NOVA/OsloMet, forteller Aarset at premissene for tidligere generasjoner rundt det å date eller finne seg en partner har vært strengere.

– Det har blitt mer åpenhet i en del miljøer og familier nå fordi det er noen som har tråkket vei for å skape denne åpenheten, sier hun. 

– Diskusjonen og mulighetene rundt det å finne seg en kjæreste eller partner har blitt flere og mer åpent. Denne typen åpenhet vil da skape videre åpenhet, legger hun til. 

Blant en del har endringene som i forbindelse med dating blant norsk-pakistanere skjedd relativt raskt. Ikke bare mellom generasjoner, men også blant søskenflokkene i pakistanske familier og denne utviklingen vil nok fortsette, forklarer forskeren ved Oslo Met.

Samtidig er det fortsatt mange som lever med restriksjoner og strenge rammer.

Datingapper gir rom for muligheter

Makeup-influenceren Sanna Khursheed fra Stavanger (35) var ikke så veldig opptatt av å date, men følte det kom litt naturlig i midten av 20-årene, da hun ønsket å etablere seg. 

– Gjennom min oppvekst var det ikke så vanlig å se norsk-pakistanere gå på date og man snakket ikke noe særlig om det heller. Nå derimot er det vanligere at man ser flere par og flere på date i offentligheten, sier hun.

Khursheed ble selv oppfordret av sine foreldre til å date, noe som gjorde dating lettere for henne og at han ikke var bekymret for å bli sett i offentligheten på date. 

Khursheed forklarer at vi nå også lever i en tid hvor det kanskje har blitt vanligere å finne en partner selv og at dating derfor ikke er like tabubelagt i dag.

– Før var det vanligere at foreldrene arrangerte noe eller at man ble introdusert gjennom familienes kjenninger. Da var ofte daten hjemme hos foreldrene, legger hun til. 

Nå derimot har man mer rom for å velge å vrake gjennom datingapper og sosiale medier. Det er også hun slik hun traff sin nåværende ektefelle. 

Dating er en god oppvarmingprosess

Ousaf Virk (23) kjent som #superminoritet på Tiktok og fra rollen som Rashid i NRK-serien Flus har vært aktiv på dating arenaen og mener dette ikke er noe som bør stigmatiseres, men heller normaliseres i det norsk-pakistanske miljøet. 

– Personlig ser jeg på relasjonene jeg har hatt i livet mitt som en oppvarmingsprosess for den riktige personen i mitt liv, sier han. 

Virk forklarer at erfaringene har utviklet han som person og gitt han et tydeligere bilde på hva han ønsker fra en fremtidig partner. 

– Dating bør ikke ha en negativ assosiasjon med seg, da det er en helt naturlig prosess for å bli kjent med noen, forklarer han. 

Det har ikke alltid vært lett for Virk å være åpen om datinglivet sitt, men det har blitt mer naturlig og vanlig for han jo eldre han har blitt.

– Den gode relasjonen til min far har nok bidratt til åpenheten rundt tematikken for min del, sier han. 

Halal-dating vs. vanlig dating

Aslam forteller at dating for tiden virker mer vanlig nå, og at foreldre har myknet opp til sine tanker rundt dette. Hva dette vil si for dating for hver enkelt vil variere, forklarer hun til Utrop.

For henne derimot har det vært viktig at man dater innen muslimske rammer; – altså halal-dating, sier hun. 

– Religion for meg har spilt en viktig rolle i livet mitt og det har derfor vært viktig for meg å opprettholde mine muslimske verdier også når jeg har datet, forteller Aslam. 

– Hvordan vil du si at halal-dating er annerledes fra “vanlig” dating?

– Ifølge islam, har man lov til å date innen visse rammer. Man dater ikke kun for å ha en kjæreste eller bare å utforske ulike mennesker, men heller med et langsiktig mål om å gifte seg, sier hun. 

Hva dette vil bety for den enkelte, vil selvfølgelig variere, forklarer hun. 

– Men det er nok viktig å tydeliggjøre hvilken hensikt man dater med, sier hun.