Ap med AUF i spissen tar tørken på Afrikas horn på alvor

Fawzi Warsame, sentralstyremedlem i AUF, tok initiativ til et solidaritetsløp for tørkerammede Somalia.
Foto: Privat
I Norge kjenner folk på et økende økonomisk press med høye matpriser. For norsk-somaliere kjennes det dobbelt, da konsekvensene av klimaendringer også preger deres lommeboka.
88Shares

Under AUFs sommerleir på Utøya arrangerte de et solidaritetsløp i år for å samle inn penger til tørke- og sultherjede Somalia.

Initiativtager var Fawzi Warsame, sentralstyremedlem i AUF, med bakgrunn fra Somalia. Han er i tillegg den norsk-somalieren med høyest verv i Arbeiderpartiet.

– Alle i Norge opplever presset på lommeboka med økte matpriser. Norsk-somaliere, som andre minoritetsgrupper i Norge med sterk familietilknytning til opprinnelseslandet, har økonomiske forpliktelser. Støtte til utdanning, mat og klær og legeregninger har ikke blitt noe mindre, og skaper et ekstra trykk for enkelte gruppers lommebok i en allerede økonomisk krevende tid, sier Warsame til Utrop.

Når tørke fører til pengehjelp

Fattige land som Somalia er sterkere utsatt for miljøkriser, og vil trenge mer av både bistandshjelp og hjelp fra somaliere som bor utenfor landet.

– Norske minoritetshusholdninger bistår økonomisk når klima og miljøkriser inntreffer, og som bare har økt i hyppighet de siste årene. Kun i Somalia har vi se siste årene sett ekstrem tørke og sult katastrofer som tar livet av altfor mange mennesker og husdyr. Dette er utfordringer vi ser, og vi personlig kjenner på. Som norsk-somaliere føles dette veldig nært, og det er derfor vi har tatt initiativ til at årets solidaritets løp på AUFs sommerleir skal gå til nettopp dette formålet.

Skal være til for norsksomaliere

Tidligere i år kunne NRK melde om stor velgerflukt blant somaliere fra Ap, samt stor misnøye i miljøet med partiet, hvor de opplever at deres utfordringer ikke blir tatt på alvor.

Somaliere har vært en stor velgergruppe for partiet siden 90-tallet. Fawzi Warsame og Hashim Abdi er bestemte på at norsk-somaliere fremdeles har et politisk hjem i Ap, og at deres politikk fremdeles er av interesse for norsksomaliere.

– Når lommeboka blir trangere har vi som parti et ansvar for å stille opp, for å sikre trygghet og mulighet, og bygge sterke felleskap. Det viser Arbeiderpartiet i sin poltikk, hver eneste dag. Penger skal ikke avgjøre hvilke muligheter man skal få, sier Abdi til Utrop.

Lavinntektsgruppe sender mest pengehjelp

Norsksomaliere, som er blant gruppene med lavest inntekt i Norge, sender hvert år masse penger til familiemedlemmer i Somalia, og med den økende hyppigheten av tørke- og sultkatastrofer øker det totalet pengebeløpet.

Somaliere i Norge følger nøye med på konsekvensene av klimaendringene og tørken på Afrikas horn. Ved flere anledninger har man mobilisert til innsamlingsaksjoner, og komikeren Jonis Josef har i samarbeid med Redd Barna hatt standup-show med mål å samle inn penger i kjølvannet av sultkatastrofen.

– Mange steder i det globale sør treffer klimakrisen ekstra hardt, både fordi klimaendringene er enda mer dramatiske, med for eksempel ekstremvarme og tørke, men også fordi mange land er mindre forberedt på å takle konsekvensene enn rike land i nord, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Utrop.

Eide ser for seg at Afrikas horn er ekstra utsatt og at klimakrisen kommer i tillegg til krig og konflikt, og utsetter en hardt prøvet befolkning for enda mer krevende vanskeligheter.

– Jeg har svært stor respekt for det alle de av våre somaliere i Norge som stiller opp for familie og bekjente hjemme i Somalia i disse dager. De skal vite at vi både tenker på dem og på de som er igjen i Somalia. Norge bidrar også, vi er i full gang med å doble klimabistanden vår og vi har en stor innsats på Afrikas horn, blant annet gjennom de store FN-organisasjonene, avslutter Eide.