Ny rasisme-artikkel om Benjamin-drapet og «biologiske raser»

Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i 2001, og hvert år deles Benjaminprisen ut til en skole som arbeider mot rasisme og diskriminering
Foto: Flickr
Etter omfattende debatt har Store norske leksikon byttet ut sin omstridte rasisme-artikkel.

– Jeg er glad for at Store norske leksikon har fått på plass en ny og god artikkel om rasisme. Den som nå slår opp på rasisme i Store norske, blir møtt med statuen av Benjamin Hermansen, som ble drept av nynazister på Holmlia. Det er viktig for å forstå hvilken trussel rasistisk hat utgjør i Norge, sier idéhistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud til Dagsavisen.

Han startet en omfattende debatt da han i desember gikk ut med hard kritikk av Store norske leksikons oppslagsartikkel om rasisme som har vært i bruk siden 2003. Han påpekte at i artikkelen ble rasisme fremstilt som noe som i Norge kun fantes før andre verdenskrig.

Referanse til Holmlia-drapet
Erik Bolstad, sjefredaktør for Store norske leksikon sier at de har jobbet med den nye rasisme-artikkelen siden juni. Som følge av kritikken publiserte SNL en ny artikkel om rasisme, med oppslagsbilder av en graffiti med «Hold Norge rent» på et asylmottak, og minnestatuen over 15-årige Benjamin Hermansen på Holmlia. Benjamin ble helt uprovosert drept med et kniv av nynazister 26. januar 2001.

Ryddet opp
Bolstad innrømmer at den gamle versjonen satt fokus på det historiske forståelser av rasisme.

– Jeg er fremdeles litt forbauset over anklagene Dag Herbjørnsrud kom med. Men hvis noen kan ha tolket vår rasisme-artikkel slik han gjorde, er jeg glad for at vi nå har ryddet opp i det, sier Bolstad.

Torgeir Skorgen, førsteamanuensis i tysk litteratur ved Universitetet i Bergen, er forfatter av den opprinnelige artikkelen. Han sa at debatten gjorde at han prioriterte oppdateringen, som han har jobbet med siden sommeren.

– Det var på høy tid med en oppdatering av den opprinnelige artikkelen. Den nye artikkelen inkluderer drapet på Benjamin Hermansen og 22. juli-terroren, som er viktige hendelser for forståelsen av rasismen i dag, sier Skorgen.

Han er fortsatt oppatt av artikkelen og fortsetter med å foreslå endringer i teksten.

En del av norsk historie
Medforfattere oppført på den nye oppslagsartikkelen er Ingunn Ikdahl, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Mikkel Berg-Nordlie, historiker ved Oslo Met. Berg-Nordlie er også fagansvarlig og bidragsyter til Store norske leksikon. Dagen før publisering av den nye versjonen, kom han med omfattende endringer og kritiske bemerkninger til den opprinnelige artikkelen. De ble delvis tatt inn i den nye rasismeartikkelen.

– Jeg leverte et endringsforslag som hadde til mål å være tydeligere når det gjaldt ideen om «biologiske raser» og fenomenet strukturell rasisme, og som påpekte rasismen mot samer på hjemmebane.

Han mente at rasismen i Norges historie måtte komme bedre fram.

– Eksemplene på rasisme var i stor grad historiske og fra andre land. Det er viktig at leksikon ikke risikerer å gi en feilaktig forståelse av at rasisme er noe tilbakelagt eller noe som skjer andre steder. Rasisme er en del av vår norske historie og en del av dagens norske samfunn, sier Berg-Nordlie, som forsker på samisk historie.