Ingen minoritetsstatsråd på seks år

Norge er nest best på likestilling i hele verden
Foto: skjermdump, nettavisen
Erna Solberg (H) har ikke funnet plass til en eneste statsråd med minoritetsbakgrunn de årene hun har vært statsminister.
0Shares

Siden Solberg tok makten i 2013 har hun utnevnt 35 statsråder, hvor ingen av dem har hatt minoritetsbakgrunn.

Gapet forklares med manglende erfaring blant innvandrerkandidater. Samtidig finnes det knapt noen med innvandrerbakgrunn blant statssekretærne. NRKs journalister klarte ikke å finne blant de nesten 70 statssekretærer en eneste med bakgrunn fra et land utenfor Europa.

Solberg erkjenner at regjeringspartiene burde vært flinkere til å rekruttere gode kandidater.

Ap-talsmann: Synd for Norge
Dette ville innebære rekrutering blant de 17 prosent som bor i Norge og har røtter fra et annet land. At det ikke skjer er synd for Norge, mener innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani.

Han mener at dét burde være en selvfølge i Norge i 2019.

– Det er synd for landet at vi har en regjering som ikke speiler landet og der det ikke er rom for folk med innvandringsbakgrunn, sier Gharahkhani til NRK.

Ingen fra utenfor Europa
Gharahkhani stiller seg også undrende til at Solberg sier hun ønsker bedre rekruttering, samtidig som hun ikke har funnet plass til noen med bakgrunn utenfor Europa blant rundt 70 statssekretærer.

Disse stillingene brukes blant annet for å bygge opp folk internt i partiet gjennom at statssekretærene får erfaring fra statsapparatet.

– Hvis Høyre mener de ikke har noen i egne rekker, så sier det kanskje noe om hvordan de har rekruttert og jobbet i eget tillitsmannsapparat, sier Gharahkhani.