UD om den polske diplomatkrisen: – Vi ønsker en løsning

 
Foto: TMBU
Utenriksdepartementet har denne uken hatt møter med polske myndigheter om den polske konsulen Slawomir Kowalski, i et forsøk på å finne en løsning.

– Vi har fremdeles ikke kommet fram til en løsning og er fortsatt i dialog med polske myndigheter. Vi ønsker at denne saken skal bli løst, sier konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i UD til NTB.

UD erklærte konsulen uønsket i forrige måned, etter at han skal ha blandet seg inn i barnevernssaker hvor polske familier var involvert. Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz gikk imidlertid forrige måned ut og fastslo at konsulen blir på kontoret som planlagt til slutten av juni, ifølge nettstedet katolsk.no.

Kowalski har flere ganger blitt omtalt av norske medier i forbindelse med saker knyttet opp til barnevernet i Norge. Han skal blant annet ha bidratt aktivt for å bistå polske familier som har vært i konflikt med barnevernet.

– Det er irrelevant hvilke saker han har jobbet med. Hans opptreden er ikke forenlig med hans rolle som diplomat. Vi har mottatt gjentatte klager på hans oppførsel fra offentlige etater. Det går ut på truende og til dels voldelig atferd. Han har også nektet å etterkomme pålegg fra politiet, sa Lunde NTB i slutten av forrige måned.

Det polske utenriksdepartementet har betegnet anklagene fra norsk hold som urimelige.

(©NTB)