Kjempet for kjærligheten

Abid Raja blir hyllet av Født Fri, LIM og Antirasistisk senter.
Foto: Ram Gupta
Venstres nestleder Abid Q. Raja og kona Nadia Ansar måtte kjempe for kjærligheten. Som unge studenter måtte de treffes i hemmelighet for å unngå negativ sosial kontroll.

I et intervju i studentavisen Universitas forteller Raja åpent om hvordan han og kona Nadia Ansar måtte holde kjærligheten sin skjult i studietiden.

Begrenset av negativ sosial kontroll fra det norsk-pakistanske miljøet og studentøkonomien, pleide det unge paret å møtes på Burger King på Majorstua, som den gang da var enda «hvitere».

–⁠ På det innerste bordet i andre etasje på Burger King på Majorstua kunne vi være romantiske i fred. Der var det aldri noen fra innvandrermiljøet som pleide å henge. Sånn sett ble Burger King en slags “safe haven” for oss.

Sabotert av jentegjeng
En gang kom det en jentegjeng fra miljøet, saboterte for paret og krevde å få vite hvem jenta var. Raja og Ansar holdt ut lengst, og kom seg derfor usett bort fra åstedet.

Etter den nervepirrende opplevelsen på Burger King, ble det klart at paret måtte være mer forsiktige.

–⁠ Neste gang vi skulle treffes bestemte vi oss for å dra utenbys for å unngå Oslos moralpoliti.

Fokusér på egne følelser
Tjue år senere er Raja og Ansar lykkelig gift, med tre barn og godt etablerte karrierer. Raja som toppolitiker for partiet Venstre og Ansar som doktorgradsstipendiat på Institutt for psykologisk rådgivning (IPR).

Selv har han sett seg lei på hvordan samfunnet påvirker unges kjærlighetsvalg.

–⁠ Gi litt mer faen. Sett dine egne følelser først, og ikke tenk på hva foreldrene dine vil tenke. Det er ditt liv. Og du lever bare én gang.

Les dagens leder: Du kan være glad i hvem du vil