Ung syrer på vei til Norge var blant 18 asylsøkere som døde i skogbrannen i Hellas

Sverige skal bruke tre millioner kroner til flyktninger i Ukraina.

I august ble 18 forkullede lik funnet i et brannherjet område nordøst i Hellas. Tolv av dem var syrere, hvorav en var på vei til sin bror i Norge.

Det skriver The New York Times i en lengre reportasje om skjebnen til de 18 asylsøkerne som håpet på en framtid i Europa.

Avisen har brukt ukevis på å finne fram til hva som skjedde da de 18 ble tatt av flammene i Evros-området den 22. august – i det som var den største skogbrannen som noensinne er registrert i Europa.

Hendelsesforløpet er blant annet dokumentert ved hjelp av mobilmeldinger og videoklipp som ble sendt til familie og venner før de ble innhentet av den voldsomme brannen.

DNA-prøve fra bror

Kun ett av ofrene er imidlertid identifisert ved hjelp av DNA – Basel al-Ahmed (28), en ingeniør fra den krigsherjede syriske byen Aleppo. Det skyldes at hans bror Qusay (31) bor i Norge og har kunnet reise til Hellas for å kunne avgi DNA.

Han forteller til New York Times at broren hadde brukt de siste månedene på å hjelpe til med oppryddingen etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og det nordvestlige Syria tidligere i år. Men ifølge broren følte han at den eneste måten han kunne få en framtid på, var å ta seg til Norge, der både broren og flere fettere har fått flyktningstatus det siste tiåret.

Da de 18 likene ble funnet i et avsvidd utmarksområde i august, meldte greske myndigheter raskt at de omkomne trolig var migranter som hadde tatt seg over grensa fra Tyrkia.

Ble nektet å søke asyl

New York Times har ved å snakke med en smugler, slektninger av ofrene og greske tjenestemenn kunnet dokumentere at Basel og elleve andre syrere ble pågrepet av greske grensevakter og sendt tilbake til Tyrkia i midten av august. Dermed fikk de aldri mulighet til å søke asyl, slik de har rett til i henhold til internasjonal lov.

Da de lyktes med å ta seg over grensen igjen noen dager senere, var de oppsatt på å ikke havne i hendene på gresk politi igjen.

Og da de fikk valget mellom å velge en rute som gikk langs hovedveien og en annen i ulendt terreng, valgte de det siste – selv om skogbrannen herjet i nærliggende områder.

Fem under 18 år

Meningen var at de skulle ha blitt plukket opp av en bil like ved landsbyen Avas, men den kom aldri på grunn av brannen.

Minst fem av de 18 var barn eller mindreårige. Ofrene ble funnet på ulike steder. Tre av dem hadde søkt tilflukt i en liten gjeterhytte trolig i håp om at den ville beskytte dem mot flammene.

Ni andre ble funnet i en fjellskrent 200 meter unna. De satt tette sammen, og ti av dem var barn. En annen mann hadde greid å løpe lenger unna, men også han ble innhentet av flammene.

(©NTB)