– Forbud mot barnehijab er undertrykking

Dana Manouchehri, Eystein Emberland (i midten) og Shurika Hansen argumenterer for og imot barnehijab under et debatt i går i regi av Sekulær Allianse.
Foto: Husai Sadol
Forbud mot barnehijab kan sammenlignes med Norges undertrykking av samisk kultur, mener Eystein Emberland, styremedlem i Sekulær Allianse.

På tirsdag arrangerte Sekulær Allianse et debattmøte om barnehijab. Debattantene Dana Manouchehri, Shurika Hansen og Eystein Emberland diskuterte kveldens tema: “Barnehijab: religionsfrihet eller religionstvang?”

– Jeg må innrømme at hver gang jeg ser jenter og barn med hijab, så blir jeg sint. Det er min første reaksjon, jeg blir sint, frustrert og irritert, fremholdt Eystein Emberland, styremedlem i Sekulær Allianse.

– Jeg spør meg selv hvorfor jeg blir det? svaret er at hijab symboliserer ting og verdier som jeg overhodet ikke støtter. Men jeg har ikke funnet noen sterke grunner til å forby barnehijab, forrtsatte Emberland og la til:

Jeg er litt redd for at vi kanskje er i ferd med å gjøre samme type feil igjen overfor en minoritet som opplever seg selv som annerledes og har andre verdier enn det vi har.

– Det er mange ting jeg ikke liker, men det er et veldig dårlig argument for å forby noe.

I ferd med å gjøre samme feil

Emberland mener at Norge har hatt en stygg historie med hvordan nordmenn har forholdt seg til samene. De fikk ikke snakke sitt eget språk på skolen og heller ikke gå med deres tradisjonelle klær, fordi de skulle integreres i det norske samfunnet.

– Jeg er litt redd for at vi kanskje er i ferd med å gjøre samme type feil igjen overfor en minoritet som opplever seg selv som annerledes og har andre verdier enn det vi har, sier Emberland.

Ukultur

Dana Æsel Manouchehri er generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold). Hun er svært opptatt av barnas rettigheter i minoritetsbefolkningen.

– Det er ingen klar føring i islam om at en 7-åring skal dekkes til. Det finnes ikke, dette er bare ukultur og vi må frigjøre disse barna, sier Manouchehri.

– Kan barnehijab defineres som en form for religionsutøvelse og dermed gå under dekke av religionsfrihet eller bør det defineres som en påtvunget religiøs markør som krenker barnas rettigheter?

­­

– Min tolkning er at dette ikke handler om barn, dette handler om at du skal dekke brystene dine og 7-åringer har ikke bryster og heller ikke er de sexobjekter. Barn er barn og la dem være barn, sier generalsekretæren.

Ideologisk tvangstrøye

Den norsk-somaliske samfunnsdebatten Shurika Hansen, nestleder og talsperson i Sekulær Allianse, mener at hun kan finne flere hundre grunner til å forby barnehijab.

– Jeg vil at barnehijab skal kriminaliseres, det går ut over barnas rettigheter. Det er en ideologisk tvangstrøye, sier Hansen.

De fleste i som sitter i salen og hører på debatten er helt enige i argumentasjonen til Manouchehri og Hansen.

Utrops merker seg at argumentene bygger på hva debattantene har blitt sett og opplevd, det blir ikke presentert noen tall eller statistikk. Utrop merker seg også at svært få har møtt opp til Sekulær Allianses arrangement. Det skal være usagt om årsaken til det svake oppmøtet ligger i dårlig markedsføring eller generelt lavt engasjement for spørsmålet om barnehijab.

Svensk svømmeleder går etter kommentar om barnehijab