- – Nå er jeg snill med meg selv - 02.12.2024
- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
- Innvandrervelgernes statsministerkandidat - 01.12.2024
Ofrene er redde for å samarbeide med politiet, sakene er ofte vanskelige å bevise, og kan dermed også være vanskelige å føre for retten.
Dette kommer frem i doktorgradsavhandlingen til Heidi Fischer Bjelland, som var doktorgradsstipendiat ved Politihøgskolen, og som nylig disputerte ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.
Lime-saken
Fischer har i avhandlingen blant annet sett på Lime-saken, der politiet samarbeidet tett med NAV og Skatteetaten.
Ofrene er redde for å samarbeide med politiet.
– Studien viser at polititjenestepersoner finner både kreative og pragmatiske måter å nærme seg menneskehandelsfeltet på. Politifolk har et stort handlingsrom og gode muligheter til å gjøre skjønnsmessige vurderinger i arbeidet sitt, både i valg av strategier og i valg av målsetting, skriver Politihøgskolen i en pressemelding.
Offer – og forebyggingfokus
I artikkelen Conceptions of success: Understandings of successful policing of human trafficking, som er en del av doktorgraden, viser forskeren til et offerfokus som indikator for suksess i saker om menneskehandel.
– Å fjerne offeret (eller ofrene) fra utnyttelsessituasjonen anses å være et betydelig og viktig suksesskriterium. Suksess ses gjerne i lys av forbedringen til ofrenes livsbetingelser. For eksempel å hjelpe ofre tilbake til et trygt hverdagsliv, eventuelt med å komme tilbake til hjemlandet om ønskelig, eller å hjelpe med skadeerstatningen, sier Fischer.
– En generell oppfatning er at forebyggende strategier utformes ikke bare som hensiktsmessige, men også som avgjørende i et forbrytelsesfelt hvor saksbygging og rettsprosess innebærer store utfordringer for politiet. Funnene er således i samsvar med oppfatningen om at tradisjonell reaktiv kriminalitetsbekjempelse ikke er tilstrekkelige for slike mer komplekse forbrytelser, av typen menneskehandel.