Tonje Brenna (Ap) blir arbeids- og inkluderingsminister

Tonje Brenna (f. 1987) ble mandag 16. oktober 2023 statsråd for Arbeids- og inkluderingsdepartementet i Jonas Gahr Støres regjering.
Foto: Claudio Castello
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom mandag ut på Slottsplassen med nytt mannskap.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom mandag ut på Slottsplassen med nytt mannskap. Borte er Anniken Huitfeldt og Bjørnar Skjæran. Inn kommer flere nye fjes.

For første gang siden han tok over som statsminister i 2021, har Støre gjort egne rokeringer i regjeringen. Fra før var det ventet at flere statsråder ville bli byttet ut.

Den kanskje mest oppsiktsvekkende endringen er at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) blir erstattet av klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Barth Eide har tidligere erfaring både som utenriksminister og forsvarsminister.

Flere medier har den siste uken meldt at Huitfeldt var på vei ut. En av grunnene skal være bråket rundt habilitetssakene, ifølge Dagens Næringsliv.

Skjæran ut – Myrseth inn

Andreas Bjelland Eriksen blir ny klima- og miljøminister etter Barth Eide. Han har siden oktober 2021 vært statssekretær både for Støre på Statsministerens kontor og for olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Nå jobber han 50 prosent for hver av dem.

Også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran trer ut av regjeringen. Den tidligere Ap-nestlederen blir erstattet av stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fra Troms. Myrseth er tidligere fiskeripolitisk talsperson for Ap.

Brenna bytter plass – Nordtun tar over

Ap-nestleder Tonje Brenna bytter post og går fra Kunnskapsdepartementet til Arbeids- og sosialdepartementet, som er et viktig departement for Arbeiderpartiet. Det betyr at arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen (Ap) fratrer stillingen.

Avtroppende Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) tar over som kunnskapsminister etter Brenna. Nordtun blir ansett som en stigende stjerne i partiet og har fått flere tunge oppgaver de bsiste årene, blant annet som leder av Aps energiutvalg.

I tillegg oppretter Støre et nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Det skal ledes av Karianne Tung (Ap) fra Trøndelag. Hun har vært daglig leder forb interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.

Gjelsvik blir erstattet

Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum beholder samme mannskap, med unntak for én: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går av som kommunal- og distriktsminister. Han blir erstattet av partikollega Erling Sande.

Gjelsvik har vært kommunal- og distriktsminister siden april 2022. Han overtok da for Bjørn Arild Gram (Sp), som ble forsvarsminister. 44 år gamle Sande er i dag stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane og leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Støres nye regjering består nå av 20 ministre, 12 fra Arbeiderpartiet og 8 fra Senterpartiet.

Fjerner «olje» fra departement

Mandag ble det også klart at Olje- og energidepartementet fra 1. januar 2024 skal hete Energidepartementet.

Departementet vil ha de samme ansvarsområdene som i dag, presiserer statsminister Jonas Gahr Støre.

– En stadig større del av vår energi kommer fra nye energikilder som vind, sol, vann og andre energiformer. Vi står midt oppe i den grønne omstillingen, og utviklingen med mer fornybar energi vil fortsette i tiden framover. Det tilsier at navnet på departementet som har energipolitikken, ikke bør fremheve noen energikilder særskilt, sier Støre i en pressemelding.

Fra samme dato bytter Terje Aasland (Ap) tittel fra olje- og energiminister til energiminister.

Fakta om Støres nye regjering

Arbeiderpartiet:

* Statsminister Jonas Gahr Støre

* Utenriksminister Espen Barth Eide

* Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

* Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

* Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

* Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung

* Fiskeri- og havminister Cecilie Terese Myrseth

* Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

* Næringsminister Jan Christian Vestre

* Olje- og energiminister Terje Aasland

* Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

* Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery

Senterpartiet:

* Finansminister Trygve Slagsvold Vedum

* Kommunal- og distriktsminister Erling Sande

* Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim

* Barne- og familieminister Kjersti Toppe

* Forsvarsminister Bjørn Arild Gram

* Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch

* Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl

* Landbruks- og matminister Geir Pollestad