Svensk TV-humor anklages for islamofobi

Satire over terrorgruppe: Et skjermbilde fra innslaget "Sverige skulle falla" viser Angered-ungdommen "Muhammed", som reiste til Syria for å krige for IS.
Foto: Skjermdump/YouTube/SVT
Satireprogrammet Svenska nyheter på SVT laget sist helg en episode med et klipp om terrorgruppen IS. Programmet førte til en hatstorm på sosiale medier og anklager om islamofobi.
0Shares

Svenska Nyheter ledes av komikeren Jesper Rönndahl, og lager satire over nasjonale og internasjonale samfunnspolitiske temaer.

Siste helgs episode hadde et klipp med navnet Sverige skulle fallaKlippet harselerte med ekstremistgruppen IS og en eventuell islamistisk overtakelse av Sverige. Klippet viser “Muhammed”, en gutt fra Gøteborg-drabantbyen Angered, som ville reise ned Syria for å kjempe for de ytterliggående islamistene.

SVT fikk i etterkant av episoden sterke reaksjoner, særlig på sosiale medier. Flere mente humoren var hetsende og islamofobisk. Instagram valgte også å fjerne SVTs innlegg fra episoden etter flere hatefulle innlegg på kommentarfeltet overfor kanalen, og brukerne seg imellom.

Jeg er uenig med de som kritiserer oss og ønsker å hevde at vi sprer islamofobiske stereotyper om muslimer som terrorister

– Vi står for innholdet

SVTs programredaktør Jan Helin er uenig med de som sier innslaget er krenkende eller upassende, ifølge Aftonbladet.

– Vi har gjort et satirisk innslag om terrororganisasjonen IS og de svenske myndigheternes gode håndtering av situasjonen (rundt fremmedkrigere). Vi står for dette… Jeg er uenig med de som kritiserer oss og ønsker å hevde at vi sprer islamofobiske stereotyper om muslimer som terrorister, og tenker publikum er kloke nok til å forstå forskjellen.

Humor tar vekk frykten

Forfatter og skribent John Færseth har både artikkel- og bokformat skrevet om ekstremisme. I 2013 gav han ut den første boken om norske konspirasjonsteoretiske miljøer, KonspiraNorge.

Humor er med på å ta vekk fryktauraen som preger ekstremister, mener forfatter John Færseth.
Foto : Torunn Grymer

Han tenker slike humorinnslag er med på ta fra IS og andre ekstreme grupper auraen av frykt som de er avhengige av for å fungere.

– Humor er i stedet med på å gjøre dem komiske og dumme. Så i utgangspunktet vil jeg tvert imot si “mer av dette!”. La oss få en komiserie om en mislykket IS-rekrutt.

– Hva tenker du om at enkelte tolker innslaget som islamofobt?

– Generelt synes jeg det virker temmelig «godnatt» å omtale det å gjøre narr av IS som islamofobt. IS er omlag like representativt for islam og for muslimer flest som massemorderen fra Utøya er for norske kristne.