Lavere risiko for selvmord blant innvandrere

Illustrasjonsbilde.
Foto: Rawpixel / Unsplash
Innvandrere har lavere risiko for selvmord og selvskading, men her varierer risikoen med innvandringsgrunn, ifølge en ny rapport.

Det er relativt lavere selvmordsdødelighet, og lavere forekomst av såkalt villet egenskade blant første- og andregenerasjonsinnvandrere enn i den etnisk norske befolkningen.

Dette var hovedfunnet i rapporten som er skrevet av forskere ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det skriver forskning.no.

I rapporten nevnes det en faktor som ser ut til å ha en positiv betydning. Det er den såkalte «healthy migrant»-effekten, som tidligere forskning har anerkjent.

Dette handler om at migranter ved ankomst og en tid etter ankomst kan ha en helsefordel, skriver forskning.no. De er relativt friskere, sterkere og mer motstandsdyktige enn andre grupper. Årsaken kan være at disse personene valgte å migrere og de klarte å gjennomføre migrasjonsprosjektet.

Rapporten tar også med norskfødte med innvandrerforeldre.

Unntaket

Ifølge Ping Qin, prosjektleder og professor ved NSSF, utdyper funnene i rapporten tidligere forskning på feltet.

– Det gir oss mer innsikt i detaljene enn vi har hatt tidligere. Noe som er nytt, er at vi ikke bare har undersøkt mulig påvirkning fra opprinnelseslandet, men også forskjeller som kan ha oppstått på grunn av innvandringsgrunn, sier Qin til Forskning.no.

Risikoen for selvmord og villet egenskade varierer blant førstegenerasjonsinnvandrere, der variasjonen er knyttet til fødeland. De som har høyest risiko er spesielt unge mennesker og personer født i Afghanistan, Iran, Sør-Korea og Colombia, ifølge rapporten.

– Innvandrere som har kommet til Norge på grunn av arbeid eller utdanning, er langt mindre utsatt enn de som har kommet som flyktninger eller de som har immigrert til Norge av familiemessige grunner, forteller Qin.