Det Mosaiske Trossamfund: – Jøder i Norge opplever hærverk og trusler mot hjemmet


Foto: DMT
Jødiske familier i Norge føler seg ikke trygge i egne hjem, og har opplevd flere truende hendelser de siste dagene, ifølge Det Mosaiske Trossamfund (DMT).

I en pressemelding skriver trossamfunnet blant annet om at jøder i Norge har fått skåret opp barnevognhjul og blitt vekket på natten av noen som prøvde å åpne inngangsdøren.

En gutt på ungdomsskolen ble truet med at huset hans skulle bli bombet, og en jødisk deltaker som ville vise solidaritet med sivile ofre på begge sider av krigen ble truet og dyttet.

– Den grunnleggende tryggheten vi alle skal føle i våre egne hjem trues som resultat av slike angrep, skriver DMT.

Ifølge trossamfunnet føler jøder i Norge nå effekten av ordskiftet rundt Israel og Palestina på en måte de ikke kan huske i denne generasjonen.

Det Mosaiske Trossamfund kaller situasjonen «et varsku ikke bare for vår minoritet, men demokratiet i Norge» og en direkte trussel mot Norges lille og sårbare jødiske minoritet.

– På sosiale medier ser vi mye norskspråklig antisemittisk innhold. På offentlige demonstrasjoner har det vært dokumentert flere grove og truende antisemittiske ytringer. I mediene har vi sett referanser til tradisjonelle antijødiske stereotypier. Om intensjonen er antisemittisk eller grunnet manglende kunnskap, har lite å si når resultatet er at fordommer reproduseres og forsterkes. Resultatet er blant annet at stadig flere skjuler sin jødiske eller israelske tilknytning, heter det videre.

– Vårt samfunn kan ikke tillate at noen lar seg provosere av at andre er jøder eller israelere. Det er alles ansvar å hegne om respekten for alle identiteter, religioner og etnisiteter. At ytringsrommet er blitt så smalt at ikke alle identiteter aksepteres og at hatytringer spres, er en trussel mot demokratiet og fellesskapet, sier DMT.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer på pressemeldingen.

– Det er skremmende at jøder ikke føler seg trygge i Norge. Det er totalt uakseptabelt at jøder blir forsøkt angrepet i eget hjem. Jeg forventer at den norske regjeringen umiddelbart iverksetter alle tiltak for å sikre både synagoger og den jødiske befolkningen i Norge, sier Listhaug til NTB.

SVs leder Kirsti Bergstø sier hun er bekymret over meldingene om at jøder ikke føler seg trygge i Norge.

– Det kan vi aldri akseptere. Rasisme og hat er splittende og farlig og truer demokratiske verdier. Nå er det avgjørende å skille mellom stat og folk. Jøder kan ikke og skal ikke holdes ansvarlige for Israels krigsforbrytelser. Det er Hamas og Israel som er ansvarlige for sine handlinger, ikke jøder eller palestinere, sier hun til NTB.