Viderefører handlingsplan mot muslimhat

– Vi trenger nå å øke innsatsen for å få slutt på hat og fordommer mot muslimer, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Foto: regjeringen.no
Regjeringen vil forlenge og fornye handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer.

Handlingsplanen utløper egentlig i 2023, men blir nå forlenget til 2024.

Hatkriminalitet rettet mot muslimer skal ifølge handlingsplanen registreres som hatmotiv i politiets straffesaksregister. I tillegg jobbes det bredt med kunnskapsinnhenting og formidling om negative holdninger og diskriminering av muslimer på forskjellige samfunnsområder.

– Mange opplever diskriminering på bakgrunn av sin religiøse tilhørighet, og at de ikke hører til. Det er nedslående, og et alvorlig problem som regjeringen fortsetter å jobbe systematisk og grundig med. Vi trenger nå å øke innsatsen for å få slutt på hat og fordommer mot muslimer, sier statsråd Lubna Jaffery til Kultur- og likestillingsdepartementets hjemmeside.

Ny plan

Regjeringen arbeider også med en ny plan, som planlegges lagt fram våren 2025.

– Jeg tror på fellesskapene – på «oss» og «vi». Jeg tror at nærhet, vennskap og kunnskap er det som trengs for å bygge ned barrierer og grobunn for hat. Vi må finne ut hvordan vi kan gjøre fellesskapene våre større, hvordan vi inkluderer flest mulig fra barnehagen til skole, fritid og arbeid, sier Jaffery.

Sist helg varslet regjeringen også en handlingsplan mot antisemittisme, som skal legges frem i løpet av 2024.

– Vi har alle et ansvar for å bekjempe fordommer og rasisme. Regjeringen er opptatt av at krigen i Gaza ikke skal øke motsetningene i Norge.