Reklame for jødisk-eid restaurant fra starten av 1900-tallet. Det jiddiske språket har vært brukt med stolthet, også i Norge, skriver artikkelforfatteren.
Foto: WIkimedia Commons
Jiddisk bør få status som offisielt minoritetsspråk, skriver Benjamin Nordtømme i dette innlegget.

Siden 1999 har jiddisk vært et offisielt minoritetsspråk i Sverige. Jiddisk er ett av jødenes hovedspråk, sammen med blant annet hebraisk. Til tross for språkets lange historie i vårt land, er ikke jiddisk beskyttet på samme måte her i Norge. Hvorfor må det være sånn? Jiddisk er jo åpenbart norsk kulturarv.

Jiddisk har vært flittig brukt i Norge

For et norsk-jødisk miljø under press og økende antisemittisme, tør jeg påstå det ville være en betydningsfull solidaritetsgest fra det norske samfunnet å gi jiddisk til beskyttet status i loven – et tydelig signal om at vi verner om våre medborgere i en vanskelig tid.

Som de viktige minoritetsspråkene de er har vi fått nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, kvensk, romanes og romani inn med beskyttet status i lovverket. Men det er altså fortsatt noe som mangler. I Henrik Wergelands ånd, spør jeg derfor beskjedent: hvor er jiddisken, kjære Norge?

I Norge har jødiske og ikke-jødiske nordmenn snakket og studert dette språket siden slutten av 1800-tallet. En gang i tiden kunne Mosaisk Kvinneforening og Israelittisk Ungdom spille teaterstykker på jiddisk.

Jiddiske sanger ble sunget, jiddiske vitser og bryllupstaler ble delt med stolthet. Og vi vet at jødiske forretninger i Oslo og Trondheim en gang i tiden brukte jiddisk i arbeidstiden – ja, her i lille Norge!

Vi må snu trenden

I dag er det vanskelig å anslå hvor mange nordmenn som kan dette språket lenger. Totalt kan det dreie seg om mindre enn 500 mennesker. Estimatene er ganske dystre.

Den triste virkeligheten, enten man er religiøs eller sekulær, er at det kan være svært farlig å være åpenlyst jødisk i Norge. Å snakke jiddisk, inkludert! Slik er det, selv i  2023.

Men gjennom historien har det jiddiske alfabetet, tale- og skriftspråket vært viktige bærere av norsk-jødisk kultur. Språkets rikhet og kulturelle betydning er og var stor. Men det hele henger i en ganske tynn snor.

Kanskje vil vi våkne opp en dag, og oppleve at språket er borte, glemt og stuet vekk. Et norsk språk, gått i glemmeboken! Om vi tar grep i tide, kan vi snu denne trenden som sakte peker mot null. 

Beskytt denne skatten

Å gjøre jiddisk til et offisielt minoritetsspråk kan være første steg.

Ikh haf az mir kenen dem vikhtign norvegishn kultur-oytzer bashitsn!

Sagt med andre ord: jeg håper vi kan beskytte denne viktige norske kulturskatten!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.