Solberg på norskkurs:

– Nettverk er inngangsporten til en relevant jobb

Statsminister Erna Solberg møtte tidligere i dag kursdeltakere på Caritas ressurssenter i Oslo.
Foto: Claudio Castello
Erna Solberg påpekte under et besøk Caritas Ressurssenter viktigheten av nettverksbygging for at nyankomne og innvandrere med kort botid skal klare å få jobb. 

Solberg besøkte et av organisasjonens norskkurs, jobbsøkerkurs og kurs for arbeidslivsfaddere. Fadderne er arbeidstakere som vil dele sitt nettverk og bruker sin fritid til å gi råd til innvandrere i søknadsprosessen.

Statsministeren åpnet i ressurssenteret i 2011, da som partileder i Høyre. Senteret har hatt over 30.000 henvendelser i de åtte årene det har eksistert. Spanjoler og spansktalende fra Latin-Amerika, rumenere og polakker utgjør den største gruppen av arbeidsinnvandrere som søker og får veiledning.

Krevende system å komme inn

Under besøket møtte hun frivillige og kursdeltakere for å snakke om metoder for å hjelpe voksne innvandrere ut i jobb.

Nettverksbyggere kan fortelle om deg til potensielle arbeidsgivere

En av kursdeltakerne, en kvinne med opprinnelse i et latin-amerikansk land, fortalte om sin erfaring med å lære seg norsk og bli en del av arbeidsmarkedet.

– Norsk er ikke så vanskelig å lære, men det er store forskjeller på aksenter og muntlig språk. 

Statsministeren og kursdeltakerne snakket om hvor krevende det er å komme til Norge og ikke kjenne det norske systemet. Flere fortalte om vanskelighetene rundt det å finne en utdanningsrelevant jobb. 

– Her spiller språkunnskap inn, fordi dette handler ofte om administrative stillinger, sa hun til kursdeltakerne.

– Viktig å by på seg selv

Overfor Utrop fremhevet statsministeren at å få flere innvandrere ut i relevant jobb er en del av regjeringens inkluderingsdugnad, blant annet med å få arbeidsgivere aktivt med på laget.

– Vi vet at mange jobber i Norge ikke utlyses offentlig eller via NAV. Det skyldes at man ansetter en som har vært på prøvetid, eller vært vikar, eller hatt sommerjobb på den samme arbeidsplassen tidligere som student. Så får mange arbeidsgivere inn mange søknader, og har ikke tidskapasitet til å ta seg av alle. Har man en liten bedrift med ti ansatte, så kan man ikke se på hundre jobbsøknader. 

Solberg mener det er viktig å møte nordmenn og andre som har nettverk.

– Slike uformelle møter kan være utrolig viktige for å komme inn i det arbeidsfeltet som du ønsker å jobbe i. Nettverksbyggere kan fortelle om deg til potensielle arbeidsgivere. I det offentlige og i de største selskapene er det mer strukturert system. 90 prosent av jobbene er i privat sektor, i små og mellomstore selskaper. Det betyr at store deler av arbeidsmarkedet ikke klarer å håndtere alle søknader som kommer inn.