Høyre åpner opp for asylmottak i Afrika

mener Norge bør gå i aktiv dialog med EU-land som Danmark og Tyskland, samt Mari Holm Lønseth, innvandringspolitisk talsperson i Høyre mener Storbritannia, for å finne «løsninger i tredjeland».
Foto: Abhijit Alka Anil
«Etablere mottak i «trygge tredjeland», i nærområder,» er et av forslagene fra Høyre.

Det er i Afrika at migrasjonen øker kraftig. I Sahel-området, Kongo, Etiopia og Sudan. Det er i nærområdene til disse landene Høyre mener det må vurderes å etablere mottak.

Mari Holm Lønseth, innvandringspolitisk talsperson i Høyre, sier en ordning med asylmottak i nærområdene, for eksempel i Afrika, må utredes grundig. Og at det er avgjørende for Høyre at slike asylmottak etableres godt innenfor rammene av menneskerettighetene.

– Men over 100 millioner mennesker er på flukt. Mange dør på veien i et system der mange betaler i dyre dommer til menneskesmuglere. Å ta imot noen tusen flere flyktninger til Norge løser ikke verdens migrasjonsproblemer. Vi må finne bedre måter å hjelpe på, sier hun til Aftenposten.

Hun mener Norge bør gå i aktiv dialog med EU-land som Danmark og Tyskland, samt Storbritannia, for å finne «løsninger i tredjeland».

Nåværende stortingspresident Masud Gharahkhani tok til orde for det samme i 2021 som Aps innvandringspolitiske talsperson. Men det er ennå ikke blitt Støre-regjeringens politikk.

I Europa har Storbritannia og Danmark frontet en slik «outsourcing» av asylsentre.

Den britiske regjeringen vil sende asylsøkere videre til Rwanda for å skremme migranter fra å legge ut i småbåter fra Frankrike over den britiske kanalen. Nylig slo britisk høyesterett fast at Rwanda ikke kan regnes som trygt land å returnere flyktninger til.

Britene jobber nå med ny lovgivning og en ny traktat med Rwanda.

Det er et arbeid som følges med interesse i EU, og i Norge.