IMDi med offentlig info på ukrainsk, russisk og engelsk:

Ny nettside skal hjelpe ukrainske flyktninger

Nettsiden "Ny i Norge" er inntil nå kun på engelsk, russisk og ukrainsk.
Foto: Skjermdump/imdi.no
IMDi lanserte nylig nettstedet "Ny i Norge" hvor nettstedet har oversett info til kun ukrainsk, russisk og engelsk.

Nettstedet Ny i Norge samler informasjon fra offentlige myndigheter som kan hjelpe flyktninger og nyankomne i deres nye hverdag i Norge.

– Nyankomne skal finne det de trenger raskere, forstå det de finner og få gjort det de skal, forklarer direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) Libe Rieber-Mohn i en pressemelding.

Hun legger til at det lenge har vært behov for en samlet og helhetlig informasjon til nyankomne i Norge.

– At de får god og korrekt informasjon fra det offentlige gagner den enkelte, sier Rieber-Mohn.

Kun på engelsk, ukrainsk og russisk

Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan skrev i en kommentar at språkurvalget i Ny i Norge kan sees i sammenheng med en “institusjonell rasisme” som preger integreringsfeltet.

– Eksempelvis har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) en utmerket side med informasjon om alle tenkelige ting en flyktning kan ha bruk for å vite ved ankomst til Norge. Denne ble lansert 16. februar. Det er bare det at når man trykker på jordkloden der leseren skal kunne velge språket informasjonen skal leses på, så finner man bare oversettelser til engelsk, russisk og ukrainsk. Informasjonen virker i det hele tatt skreddersydd for ukrainere, skrev han redaktørkommentaren. hvor han i utgangspunktet kom med sterk kritikk av vedtaket i Drammen kommune, hvor kommunen har gått inn for å kun hente ukrainske flyktninger.

Ville lage ny og oppdatert side

IMDi skriver på sin side om Ny i Norge:

– Nettstedet retter seg i dag mot fordrevne fra Ukraina, men vil framover utvide informasjonen til å gjelde andre flyktninger og grupper av nyankomne.

Utrop har også vært i kontakt med IMDi-direktør Libe Riber-Mohn for et tilsvar.

Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), gikk nylig gjennom nettstedet Ny i Norge med de ukrainske flyktningene Ksenia Chelpan (t.v.) og Vitaliia Sirenko hos voksenopplæringen på Skullerud i Oslo.
Foto : imdi.no

Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken og forteller at IMDi allerede før 2022 hadde planlagt å lage et nytt, oppdatert nettsted med samlet informasjon fra det offentlige Norge til alle nyankomne innvandrere.

Med de rekordstore ankomstene av flyktninger fra Ukraina, så vi at det ble et stort behov for informasjon til denne målgruppen. Det ble på bakgrunn av dette i tillegg til omfanget av ankomstene naturlig å prioritere denne målgruppen på det nye nettstedet.

– Men det har likevel hele tiden vært meningen at dette nettstedet skal gi informasjon til alle målgrupper nyankomne i Norge. IMDi vil i samarbeid med relevante aktører fortsette å utvikle nettstedet videre.