Opptil 21 lag fra den tamilske diasporaen fra ulike land kom til Norge en februarhelg og spilte foran et nesten fullsatt hall i en historisk turnering.
– Futsalcupen var den første “worldcup” som er blitt arrangert av TEFA (Tamil Eelam Football Association), sier Sambavi Vethananthan fra organisasjonskomitéen til Utrop.
Helgen inneholdt også god tamilsk mat, seremoni med tamilsk tradisjonell dans og tale fra ordføreren.
– Før seremoniene hadde vi gruppespill, så seremoniene, før vi gikk videre med sluttspillet. I år var det ekstra gjevt at et norsk lag, Stovner, vant herreeklassen.
Får frem kvinnene
Lagene kom fra land som Norge, Danmark, Sveits, Belgia, Nederland, Frankrike, Canada og Storbritannia.
– Tamiler bor i ulike land, og fotball og futsal er jo en sport er utbredt i disse landene. Så å si alle har spilt fotball en gang i livet. I tillegg finnes det flere tamilske fotballklubber som i årenes løs ble opprettet i lys av tamilsk krigsflukt.
Søndag var det duket for kvinneturneringen. Vethananthan ser det som viktig at man også satser på kvinneidrett.
– Egentlig er det ikke så mye organisert kvinnefotball i det tamilske miljøet. Vi var usikre på om folk ville møte opp, men det var også fullsatt på søndag. Kvinnefinalen, som ble vunnet av Bergen Vest, var også den mest spennende, og gikk hele veien til straffesparkkonkurranse. Vi hadde også en U-17-turnering og et eget barneturnering på mindre baner.
Eget forbund
For å få en organisering av fotballen i den tamilske diasporaen har man opprettet TEFA.
– Vi hadde en liknende organisasjon før krigen ble avsluttet i 2009. Etterpå har tamiler i diaspora overtatt TEFA, for å kunne samle de ulike klubbene.
Etterhvert er planene at de ulike landene skal annethvert år holde hver sin turnering.
– Hele formålet med cupen er å fremme den tamilske kulturen, og ikke minst vise til at vi som tamiler fortsatt lever undertrykt. TEFA hører til fotballforbundene som er organisert utenom det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slik det er vanlig blant land som ikke er internasjonalt anerkjent, slik som Sápmi eller Punjab.
TEFA har også sitt eget “landslag” som representerer Tamil Eelam.
– Vi har tre norske spillere på herrelaget og ett på kvinnelaget. Så litt av meningen med turneringen var å finne spillere som var gode nok for TEFA-landslagene.
Gir mersmak
Vethananthan mener hele opplevelsen har gitt mersmak.
– Spesielt vil jeg si det gjelder på kvinnesiden, som frem til nå har vært akterutseilt. Fotball og futsal skal jo være for alle, selv om mennene tradisjonelt har dominert. At det var fullsatt hall på søndag, og at det var så spennende kamper, tror jeg kan bidra til at det kan arrangeres flere kvinnemesterskap fremover. Nordmenn flest ser jo også på fotball-VM, men kanskje ikke like mye på kvinnenes VM-turnering.
Så mente hun at det kulturelle aspektet er viktig i forhold til barna som kom og så på kampene.
– Jeg tenker det er viktig at man benytter slike anledninger til at de lærer om røttene sine, om det som foreldre- og besteforeldregenerasjonen har gått igjennom. Vi fikk tilbakemeldinger på at hele opplegget var svært lærerikt.
Om to år skal neste turnering gå av stabelen.
– Inntil videre har vi ikke bestemt vertskap. For oss var dette historisk, og ser frem til neste gang vi igjen skal møtes.
FAKTA
Futsal er en internasjonal betegnelse på innendørsfotball, og er en sammenstilling av spansk fútbol de salón. Futsal kalles også microfutbol. Futsal-sesongen starter normalt når den ordinære fotballen slutter, og varer frem til den ordinære fotballen starter på våren. Det er vanlig at spillere spiller futsal for ett lag, og fotball for et annet lag.
I Norge er administrasjonen av ligaene/seriene delt mellom to organisasjoner; Norges Fotballforbund (NFF), som er medlem av UEFA/FIFA, og Indoor Football Scandinavia (IFS)
Futsal er en av verdens raskest voksende innendørsidretter, og det spilles i dag Futsal i 38 av UEFAs 53 medlemsland. Det er stigende interesse for idretten internasjonalt.
(Kilde: Norsk Wikipedia)