Uavhengige FN-eksperter bekymret for rasisme mot afrikanere i Norge

Norske politikere og lovgivere må gjøre mer for å motvirke rasisme og diskriminering av norsk-afrikanere, fremhever ekspertgruppe.
Gruppe på Norgesbesøk uttrykker bekymring for det de kaller "storstilt diskriminering av mennesker som har afrikansk opphav i Norge".

FN-eksperter har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten å bli møtt med fordommer, går det frem via en pressemelding.

Nylig har en arbeidsgruppe med eksperter på mennesker av afrikansk opphav besøkt Norge. Working Group of experts on people of African Descent ble opprettet i 2002 og er en del av FNs menneskerettighetsråd, men medlemmene er ikke FN-ansatte.

Til høsten skal ekspertgruppen presentere en rapport om sitt besøk til Norge for Menneskerettighetsrådet i FN.

Gruppen merket seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

– Likevel møter folk med afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sa ekspertene i en uttalelse etter besøket.

Kritikk av Barnevernet

Gruppen kritiserer blant annet norsk barnevern for måten de håndterer omplasseringer på.

– Ifølge vitnesbyrd fra vårt besøk, blir tvungen omplassering av barn som har afrikansk opprinnelse ikke alltid gjort på mest hensiktsmessig vis. Omplasseringen har i noen tilfeller ført til traumatisering av enkelte barn og skapt frykt blant folk med afrikansk opprinnelse i Norge.

Uavhengig av juridisk status, opplever mennesker med afrikansk opprinnelse daglig diskriminering grunnet navn eller etnisk bakgrunn, skriver arbeidsgruppen.

– For den yngste generasjonen norsk-afrikanere har identitetsdannelse blitt påvirket negativt, som en følge av sosial og økonomisk ekskludering, som hindrer denne gruppen i å bli inkludert fullt ut i samfunnet.