Lippestad kritiserer partifelle for Instagram-post

Leder i Sentrum i Oslo, Geir Lippestad, tar avstand fra partifelles Instagram-virksomhet.
Foto: Claudio Castello
Lokalpolitiker, og mannen bak Instagram-kontoet "Rasisme i Norge", Jamal Sheikh, er anklaget for å henge ut lærere og journalister. Nå krever Sentrum-leder Geir Lippestad en forklaring.

Lørdag skrev Nettavisen at lærere ved Oslo katedralskole opplevde å bli hengt ut på Instagram-kontoen «Rasisme i Norge». Kontoet ledes av Jamal Sheik, som også er varamedlem for Sentrum i Oslo bystyre.

For to uker siden publiserte kontoen på sin Instagram:

«@oslokatedralskole: Skuffende å se at dere som blir ansett som den beste skolen i Oslo, bidrar til mer rasisme og fremmedfrykt, ved å bruke en tekst der mørkhudede blir karakterisert som “negere”.

Jamal Sheik, leder av Rasisme I Norge, har havnet i kontrovers etter å ha delt videoer på sin Instagram-side som kritiserte “rasistisk boklesing” på Oslo Katedralskole, men hvor videoen var fra en annen skole.
Foto : Privat

Klager på at lærer leste «n-ordet»

Instagram-storyene inneholder en film fra et klasserom, som viser en lærer som leser høyt fra en novelle som inneholder «n-ordet».

Videoen viste seg etterhvert ikke å ha blitt filmet på Oslo katedralskole, noe som bekymrer Sentrum-leder Geir Lippestad. Han uttaler seg kritisk om sin partifelle:

– I saker som dette skal man alltid ha fakta på plass før man går såpass hardt ut. Det er spesielt viktig i disse tider, hvor det er lett å manipulere bilder og videoer, sier han til Nettavisen.

Lærere bekymret

Regine Lundevall Bergersen, lærer ved Oslo katedralskole, sier at lærerne føler seg truffet forklarte til tross for at videoen ikke ble filmet på Oslo katedralskole.

– Vi alle føler og tenker på dette, og bekymrer oss hele tiden når vi snakker om disse temaene. Selv om det viste seg å være en misforståelse, syntes vi det var viktig at vi tok den debatten, forteller hun til Nettavisen.

Gikk etter journalister

Forrige lørdag publiserte Sheik flere Instagram-historier hvor han viste frem meldingslogger mellom ham og ulike journalister. En kommentator i VG og en journalist i Aftenposten fikk kritikk for å ha omtalt saken om Oslo katedralskole.

Også en journalist fra Nettavisen ble hengt ut med navn.

– Jeg hadde aldri gjort det. Ikke i mitt virke som advokat eller politiker. Man diskuterer sak og holder enkeltpersoner utenfor. Det er journalistenes oppgave å stille kritiske spørsmål.

Ifølge Sheikh og Rasisme i Norge har man beklaget feilen:

Vi misforsto navnet og vi har beklaget per mail, men sosiale medie ansvarlige på Oslo Katedralskole er ikke fornøyd og forsøker å diktere om hvordan vi bør håndtere en misforståelse.

Utrop har kontaktet Jamal Sheikh for tilsvar