Er det haram (forbudt) å ha sex under Ramadan?

Fastemåneden Ramadan har klare regler på sex innenfor ekteskapet (Foto generert ved hjelp av KI).
Foto: deepai.org
Ramadan er den hellige fastemåneden for milliarder av muslimer på verdensbasis. Høytiden har også regler for seksuelt samkvem.

Fotnote fra redaksjonen: Saken omtaler slaveri, som var vanlig i profeten Muhammeds livstid og ved etableringen av islam og nedskrivningen av Koranen. Slaveri er forbudt ved lov i de aller fleste moderne majoritetsmuslimske nasjonalstater, i tråd med Kairo-erklæringen.

Lenge har dette vært omtalt i de hellige skriftene (Koranen og Hadith), blant islamske lærde, og tolket i sharia (religionsbaserte lover).

Ifølge Wikipedia regnes Ramadan som en av islams fem søyler (trosbekjennelse, bønn, faste, pilegrimsreise og velferd/veldedighet). Ramadan feires fordi profeten Muhammed på denne tiden i år 610 fikk første åpenbaring fra erkeengelen Gabriel i en grotte utenfor Mekka i dagens Saudi-Arabia.

En artikkel i Metro UK skriver om hva som er tillatt og ikke tillatt under fastemåneden.

– Realiteten er at mange muslimer – uavhengig av sivilstatus – fortsatt vil være seksuelt aktive i løpet av Ramadan. Hva som er og ikke er tillatt, er imidlertid knyttet til fastetimene. Under fasten er sex forbudt. Når fasten er ferdig for dagen, får det som ansees som haram (forbudt) i dagslys lov til å gjenopptas frem til fasten starter igjen dagen etter, ifølge artikkelen.

Sajad Mahmood, administrerende direktør i Muslim Charity Right, sier til avisen:

– Klemming og kyssing er tillatt mellom ektefeller (i dagslys), så lenge det ikke fører til noe mer. Troende skal ikke bli distrahert i dagslys og skal få mer tid til bønn og til å fokusere på gode gjerninger mot andre.

Ulike botshandlinger for brudd på sexforbudet

Spising, krangling, røyking og drikking er i likhet med samleie forbudt under fasten. Islam har også strenge regler for utenomektenskapelig sex, som i større grad må unngås under fastemåneden, og som gjelder for både menn og kvinner.

Som folk ellers, kan også selv de mest troende og pliktoppfyllende muslimer falle for fristelsen.

I Koranen beskrives botshandlingen for de som har samleie på dagtid under fastemåneden som kaffarah. Og skriftlige kilder har klare råd på hva man kan gjøre:

En botshandling kan være å frigjøre en slave; hvis det ikke er mulig, må personen faste i to påfølgende måneder; den som ikke er i stand til det, må brødfø seksti fattige.

Etter å ha hatt samleie er det obligatorisk for muslimer å gjøre ghusl (full kroppsvask etter fastlagte regler, som skal utføres etter alle former for seksuell aktivitet), før men ber fajr (bønnen som gjøres mellom morgengry og soloppgang).

– En tid til å styrke parforholdet

Nettstedet studioarabiya.com beskriver fastemåneden som et tidspunkt hvor par kan styrke båndene sine utover det seksuelle fokuset:

– Sett av tid etter iftar (fastebruddet) eller før suhoor (morgenmåltidet før fasten) for å få kontakt med ektefellen din. Dette kan inkludere å be sammen, lese Koranen eller bare snakke om dagens aktiviteter. Disse øyeblikkene av samvær vil styrke følelsesmessige bånd og dele mål. Gifte par oppfordres kan være intime med hverandre, samtidig som de gir hverandre rom for tilbedelse og åndelig vekst.

Å studere Koranen ser man også på som viktig under Ramadan for å styrke parforholdet.

– Gjør det til et poeng å studere mer om hva islam sier om ekteskap og intimitet. Fordi det kan absolutt forbedre båndet ditt med din ektefelle. For par er det viktig å ha selvkontroll, slik at man ikke engasjerer seg i atferd som vekker lyst under fastetiden.

– Fasten fører til et mer monotont sexliv

Forskere har også undersøkt hvordan fasten påvirker de troendes sexliv.

Forskere fra Cambridge University (USA) intervjuet et utvalg på 100 personer i Tunisia. Statistikken kunne vise at fastemåneden påvirket sexlivet negativt, og blant annet til funn av negativ sammenheng mellom alder og hyppigheten av samleie under fastemåneden.

– Seksualitet under Ramadan virker monotont, med lite rom for forspill, sensualitet og diversifisering av det seksuelle repertoaret. Ekteskapets lengde var også forbundet med mindre kommunikasjon om seksuell tilfredsstillelse under fasten.

Samtidig konkluderte forskerne at man ikke skal se tallene kun samsvar med religiøs praksis.

– Funnene tyder på at oppfatningen av seksualitet, og dens praksis er motivert av tradisjon og kultur mer enn religion.