Ukraina-støtten økes: – Norge må gi mer

Norge øker støtten til Ukraina. Bildet viser ukrainere i Norge som markerte 500 dager med krigføring.
Foto: ukrainsk.no
Regjeringen og alle partiene på Stortinget er enige om å øke støtten til Ukraina fra 35 til 85 milliarder kroner for 2025. Ukrainsk venneforening vil ha en ytterligere økning.

Støtteøkningen er det tverrpolitisk enighet om.

– Vi har i dag blitt enige om et ekstraordinært bidrag til Ukraina på 50 milliarder kroner for i år. Den norske støtten bidrar til at Ukraina skal klare å stå imot Russland, og fredsplanen europeiske land arbeider med, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier støtten bidrar til at Ukraina skal klare å stå imot Russlands krigføring.
Foto : Claudio Castello

Fra før er det bevilget 35 milliarder kroner i Ukraina i år. Nå økes dette til 85 milliarder kroner for 2025. Tvil om USAs videre støtte og ønske om å sette Ukraina i en bedre forhandlingsposisjon er blant grunnene.

Alle partiene på Stortinget stiller seg bak økningen i støtten.

Enigheten kommer etter et møte mellom statsminister Støre, finansminister Jens Stoltenberg (Ap) og de parlamentariske lederne på Stortinget.

Stort behov

Høyre hadde på forhånd signalisert at støtten burde økes med minst det dobbelte av den opprinnelige bevilgningen.

Leder i forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), understreker likevel behovet for at regjeringen bør holde døra åpen til partiene på Stortinget for å bidra med ytterligere støtte i forbindelse med revidert statsbudsjett i juni.

– Støtten vil være til veldig stor nytte for ukrainerne veldig raskt, sier leder i forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide.
Foto : Regjeringen

Søreide forklarer at pengene som nå er bevilget fort kan havne på konto i Kyiv dersom regjeringen og Stortinget handler så fort systemet tillater det.

– Min spådom er at det kommer til å være til veldig stor nytte for ukrainerne veldig raskt. Da må vi gjøre alt vi kan for å svare på de eventuelle tilleggsbehovene som kommer. Både vi og andre europeiske land må nå virkelig steppe up, sier Søreide til NTB.

Et vitnesbyrd fra Norge

EU holdt nylig toppmøte i Brussel. Nyheten torsdag om at Stortinget vil mer enn doble Ukraina-støtten tas godt imot i EU.

– Dette er fantastiske nyheter. Det vil uten tvil virke inspirerende på toppmøtet, sier en talsperson for EU-kommisjonen til NTB.

– Jeg har ønsket å få denne enigheten nå i ettermiddag, slik at EU får dette vitnesbyrdet fra Norge. Jeg skal møte med EU-lederne, Storbritannias leder, Tyrkias leder, Islands statsminister, i morgen. Da er jeg glad for at vi kan sende dette ganske unike signaler fra Norge: At hele Stortinget, hele norsk politikk, står bak, sier Støre til NTB.

Innenfor handlingsregelen

I forkant av møtet uttalte finansminister Stoltenberg at regjeringen ikke ville gå utover handlingsregelen for å øke Ukraina-støtten. På pressekonferansen etter møtet bekrefter Stoltenberg at økningen er innenfor handlingsregelen.

– Selv med denne påplussingen holder vi oss innenfor kravet om å ikke bruke mer enn tre prosent av avkastningen til oljefondet i år. Det er viktig, for det handler også om tryggheten vi skal skape for norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Etterlyser mer på forsvar

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier hun er fornøyd med både beløpet og innretningen på Ukraina-støtten.

Samtidig etterlyser hun en sterkere satsing på Forsvaret.

– Det Senterpartiet savner er at vi også må styrke det norske forsvaret. Det ble ikke med i denne omgangen her, men det ønsker vi at vi skal komme tilbake til. Kommer det ikke egen sak fra regjeringen, kommer Sp til å ta det opp i forbindelse med revidert budsjett, sier Arnstad til NTB.

Flere andre partier vil også ha mer på forsvar, blant annet Frp.

– Vi ser at uansett hvordan vi snur og vender på det, så er vi nødt til å ta en innsats for å forsterke det norske forsvaret raskere. Derfor vil jeg i at vi forventer allerede i revidert nasjonalbudsjett at man kommer tilbake med en forsterkning, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Revidert nasjonalbudsjett legges fram 15. mai.

– Norge bør bidra mer

Norge har den siste tiden fått kritikk i utlandet for å ha bidratt for lite økonomisk til Ukraina, blant annet av den danske avisa Politikens sjefredaktør Christian Jensen.

– I lang tid nå har det sprunget i øynene at Norge, som har tjent 1000 milliarder kroner ekstra i avanse på gass, har gitt et så lite bidrag. Norge kommer ut på feil side i historien dersom man ikke sørger for å øke støtten betydelig, sa Jensen til NTB før enigheten om økning torsdag.

Norsk-ukrainsk venneforening mener at beslutningen om å øke støtten til Ukraina er positivt, men ikke godt nok.

– Støtteøkningen vil hjelpe Ukraina militært og øke deres evne til å forsvare landet, sier Jørn Sund-Henriksen i Norsk-ukrainsk venneforening.
Foto : Skjermdump/Facebook

– Dette er en økning som vil hjelpe Ukraina militært og øke deres evne til å forsvare landet. Det er likevel ikke et tydelig nok signal om at Norge skal bidra til at Europa kan erstatte amerikansk støtte, sier Jørn Sund-Henriksen, leder i Norsk-ukrainsk venneforening, til Utrop.

Foreningen håper at Stortinget vil øke støtten til Ukraina ytterligere i månedene som kommer.

– Med Norges unike økonomiske situasjon er det ikke godt nok at vi fortsatt ligger bak Danmark i støtte etter denne økningen, sier Sund-Henriksen.