Frykt for høyreradikale hooligans i VM

0Shares

Tysk politi vil ha sine hender fulle med å håndtere horden av supportere, som kommer til landet under sommermåneden. Ølglade som fotballgale, og dessverre en del voldelige elementer.


Nei takk! Høyreradikale hooligans med banneret: Arbeit Macht Frei. Foto: Andrzej Foltyn, FARE Europe.

Verst i klassen er de høyreekstreme fans, som vil aktivt bruke mesterskapet til å spre sitt livssyn og ideologi. Flere rapporter fra tysk politi peker ut vertsnasjonen, samt England, Serbia, Kroatia, Tsjekkia, Italia og Polen som “risikonasjonene”. Først og fremst vil disse landene slite mest med dette problemet.

Rundt 3000 Interpolregistrerte engelske hooligans har i denne uken frist til å levere fra seg sine pass før mesterskapet starter, ifølge britiske Home Office. Her er det først og fremst snakk om fotballsupportere som har blitt arrestert i utlandet, og som ikke får lov til å forlate Storbritannia.

Likevel er det langt flere (ca. 100.000) som kommer til å ta veien til Tyskland enten fordi de skal til sitt første mesterskap, klart å unngå forvaring ved en tidligere anledning, eller vil få lov til å dra ettersom de har sonet en tidligere straff og utreiseforbudet ikke vil fornyes av britisk politi. Flere av disse såkalte “bannlyste” beskrives som såpass samfunnsfarlige at mange ennå ikke får opphevet forbud mot å gå på ligakamper i hjemlandet.

Som følge av den sterke kritkken etter voldspøblenes herjinger under VM i Frankrike i 1998 og EM i Nederland og Belgia 2000 har Home Office sendt en spesialgruppe på rundt 44 som skal bistå sine tyske kolleger.

Skal angripe “fremmede” fans
Landets sikkerhetstjeneste presenterte nylig sin årsrapport for 2005. Rapporten er ganske nedslående lesning, og viste en klar økning av høyreekstremrelatert kriminalitet og vold. Rasistisk motivert vold hadde gått opp med nesten 25%. I delstatene Sachsen-Anhalt og Brandenburg er dette såpass vanlig at både ikke-hvite tyskere og utlendninger, samt besøkende fra andre land bevisst unngår området.

Tysk presse hevder også at tyske og italienske nynazister og høyreradikale har holdt hemmelige møter i Østerrike, hvor man har blitt enige “om å ta svartingene og muslimene”, og særlig fans fra Iran, Saudi-Arabia og Tunisia har fått beskjed fra arrangørhold om å ta ekstra forhåndsregler.

Leder for Afrika-Rat (Tysklands Afrikaråd), Kamara Mouctar, hevder “høyreradikale kommer til å være aktive under VM-måneden”. Han oppfordrer ikke-hvite fans til “å gå i grupper, samt unngå deler av Øst-Berlin og Brandenburg.” Uwe-Karsten Heye, som leder den antirasistiske organisasjonen Aktion Weltoffenes Deutsch- land, går enda lenger:
– Vi har flere små og mellomstore byer og tettsteder i Brandenburg som jag ikke anbefaler folk med en annen hudfarge å reise til. De kan risikere å ikke komme seg ut med liv og lemmer i behold, hevder han.

Også blant europeiske fans imellom varles det om vold og opptøyer. Særlig stor fare er det for at engelske “casuals” uten politisk tilhørighet og polske voldspøbler på plass i Tysland vil søke konfrontasjoner med nynazistene. Tilhengere av “antifahool”-bevegelsen kan melde sin ankomst, særlig fra Italia, hvor det har vært en årelang tradisjon med venstreradikale hooligans og supportere.

I Tyskland bor rundt ca. 3 millioner av tyrkisk herkomst. Forholdet mellom tyrkiske og engelske fans har i flere år vært elendig etter flere voldsepisoder på og utenfor banen, og møtet mellom begge leirene har blitt krakterisert som et høyt sikkerhetsrisiko. sveits, som gikk videre på tyrkernes bekostning til VM under høstens omspill etter to kamper som ble spilt i særdeles dårlig sportsånd, ber også sine supportere om å ta forholdsregler.

Returkampen i Istanbul i november endte i en horribel slåsskamp i spillertunnelen, hvor en av hjemmelagets lagledere og bortelagets spillere endte alvorlig skadd. Tyrkiske supportere trakasserte de gjestende sveitserne før, under og etter kampen som svar på hva de mente var “sjikanerende og sjåvinistisk oppførsel” under førstekampen i Bern. Hundretusener ventes å ta turen over alpegrensen for å følge sine håpefulle.