Norske observatører beskutt på Sri Lanka

0Shares


Foto: TamilNet

Det er ikke klart hva som er bakgrunnen for angrepet, men ingen skal ha blitt såret eller drept, opplyser UD til NRK. Generalmajor Lars Johan Sølvberg måtte flykte for livet da hæren på Sri Lanka skjøt artillerigranater mot ham under et besøk hos tamiltigrene onsdag.

Sølvberg besøkte LTTE for å se på et forslag om å åpne en alternativ vei i området da regjeringshæren avfyrte flere artillerigranater i et området 200 meter unna, melder nettstedet TamilNet.

Utviklingsminister Erik Solheim sier episoden er den mest alvorlige for norske obervatører på Sri Lanka noensinne.

– Norske myndigheter tar sterkt avstand fra dette og anser det som noe av det mest alvorlige som har hendt. Dette er en ubevæpnet observatørstyrke som kun har som oppgave å arbeide for at våpenhvileavtalen blir overholdt, sier Støre til NTB.

– Det mest alvorlige er at hæren til de grader skjøt mot et mål som ikke provoserte dem, påpeker Solheim ovenfor VG.

Norske myndigheter har nå bedt om en forklaring fra den srilankiske regjeringen.

Angrep skole
I en annen hendelse onsdag ble minst 65 sivilpersoner drept og over 300 såret i et angrep mot en leir for internt fordrevne tamiler øst på Sri Lanka, ifølge Tamiltigrene (LTTE) og lokale innbyggere.

Amnesty fordømmer angrepet mot en skole i Sri Lanka onsdag.

Menneskerettighetsorganisasjonen krever nå at en internasjonal granskning av skoleangrepet som skal ha krevd 60 liv og skadet 150. Organisasjonen mener nå at verdenssamfunnet må svare på «de dramatiske bruddene på menneskerettighetene» i landet. Mange av beboerne i landsbyen der skolen ligger, bor nå i telt eller under åpen himmel.

– Det er en fryktelig situasjon. Det er mer enn 5.000 mennesker i landsbyen, og de lever i en konstant frykt, sa Amnesty i en erklæring torsdag.


Pullidevan og Generalmajor Lars Johan Sølvberg under en bunker for å beskytte seg mot artilleriangrep. Foto: Puthinam.com