Etiopiske og somaliske soldater har inntatt Mogadishu

Islamiststyrker flyktet fra den somaliske hovedstaden.

Eneklte enheter av etiopiske soldater samt somaliske styrker lojale til overgangsregjeringen i Baidoa har inntatt den somaliske hovedstaden Mogadishu etter flere dagers krigføring mot UIC-regjeringen (Union of Islamic Courts), melder BBC World Service.

Tidligere i ettermiddag forlot de siste islamiststyrkene sine poster og har etter siste melding gjort retrett til kystbyen Kismayo, hvor de antagelig skal planlegge en eventuell nyoffensiv.

Øyenvitner melder om at flere av de væpnede klanene igjen har tatt kontrollen over viktige punkter i byen, bl. a flyplassen og presidentpalasset. Innbyggerne skal ha jublet ved somaliernes inntog i hovedstaden og samtidig verbalt trakassert de etiopiske enhetene som hjalp til. Den afrikanske unionen ber nå om at etioperne straks skal forlate landet, ettersom trusselen fra et UIC-ledet angrep over grensen til Etiopia “ikke lenger er tilstede”.

Bakgrunn:

Julaften erklærte Etiopias regjering formelt krig mot UIC (Union of Islamic Courts), som har hatt i makten i sørdelen av landet siden juni 2006. Krisen har gradvis utviklet seg i løpet av høsten. Den afrikanske unionen, samt USA og Etiopia har offentlig gått ut og støttet overgangsregjeringen med sete i Baidoa, nord for hovedstaden Mogadishu. Etioperne har siden UIC overtok makten i den sørlige delen av Somalia sett på skepsis på de nye makthaverne. Sent i sommer erklærte UIC “hellig krig mot de etiopiske
okkupantene” og etioperne gikk altså til angrep på sørdelen av landet 24. desember etter hva de mente var “flere grove angrep og grenseoverskridelser fra UICs side”. UIC hevdes på sin side å ha støtte fra Etiopias erkefiende Eritrea, samt økonomisk og logistisk support fra flere land på Gulfen. Baidoa- regjeringen hevder også at radikale islamister fra hele verden har kommet til Sør-Somalia for å kjempe på UICs side, og USA har på sin side erklært ledelsen i UIC for “ekstremister” og “terrorister”, og anklaget bevegelsen for å huse flere etterlyste fra Al-Qaeda-nettverket.

Konflikten er ytterligere tilspisset ved omfanget av denne. Øst-Afrika er kanskje den minst stabile regionen i kontinentet. Somalia har vært i kontinuerlig kaos og borgerkrig siden diktatoren og landets sterke mann Siad Barre ble fjernet fra makten i 1991. UICs inntog sommeren 2006 har vært starten på den hittil nå lengste freds- perioden i hovedstaden. Innføringen av streng sharialovgivining har inntil nå redusert de ulike klanenes makt, og ført til mere lovlydige tilstander i et land preget av fullstendig anarkiske tilstander.

En internasjonal kontaktgruppe bestående av land fra EU og Norge, og flere andre arabiske og afrikanske land prøvde å megle i konflikten, men til ingen nytte. Og dermed var veien åpen for den etiopiske offensiven.