– Volden utnyttes til stemmefisking

Claudio Castello, tekst og foto
Latest posts by Claudio Castello, tekst og foto (see all)

I løpet av de siste ukene har vold og ungdomskriminalitet skapt overskrifter i den tyske dagspressen. De antatte gjerningsmennene kommer fra land som Irak, Iran, Eritrea, Palestina og Polen, ifølge politirapportene.

Nå frykter sosialdemokrater og sentrumspolitikere at voldsepisodene skal utnyttes i valgkampene i år i flere ulike delstater, samt frem til forbundsvalget i september 2009.

Strengere straffer
Skriveriene har skapt en fryktstemning helt opp til delstats- og forbundsregjeringsnivå. Spørsmålet om strafferammer og kriminalitet splitter Kansler Angela Merkels parti CDU (kristeligdemokratene). Partikollega og statsminister i delstaten Hessen, Roland Koch, hører til det konservative flertallet som går inn for en mer restriktiv lovgivning. Koch vil ha strengere straffer for ungdomskriminelle og under valget i Hessens delstatsforsamling nylig hadde han «repatriering av kriminelle innvandrere» som kampsak.


– Spiller på folks frykt og fordommer
Lederen for sosialdemokratene (SPD), Kurt Beck, anklager Koch for «høyrepopulistisk retorikk», og hevder problemet i delstaten hans Hessen og i en storby som Frankfurt ville vært mindre hvis han hadde konsentrert seg om å øke fremfor å kutte overføringene til politiet i siste budsjett.

– Kochs uttalelser har ingenting å gjøre i en saklig debatt om et såpass viktig og ømfintlig tema, og er preget av syndebukkmentalitet, forteller han til Gulf Times.

Hubertus Heil, sosialdemokratenes partisekretær, er på langt vei enig i Becks analyse. Han mener utøvelsen av lov og orden er den fremste utfordringen, uavhengig av gjerningspersonens etniske bakgrunn.

– Vi har et fullgodt lovverk her i Tyskland. Det skal sørge for å ta seg av ungdomskriminelle og trenger ingen flere innskjerpinger, mener han.


– Gagner det ytre høyre
Kochs støttespillere og den konservative fraksjonen i regjeringen og CDU-apparatet går inn for en markant økning i straffeutmålingen. Kriminelle under 21-årsalderen kan få opptil 15 års fengsel med det nye lovforslaget.

Charlotte Knobloch, leder i Tysklands jødiske råd, er også sterkt kritisk til denne fremgangsmåten, og særlig også når det gjelder måten sakene har vært vinklet på i offentligheten.

– Fokuset på etnisk bakgrunn i avisene og i den politiske debatten frykter jeg bare kan være til gagn for folk på ytterste høyre fløy og blant agitatorene i det nynazistiske miljøet, sier Knobloch.