Russisk rasisme øker i omfang

2007 var toppåret nar det gjaldt antall rasistisk motiverte voldshandlinger og drap i Russland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nylig ble en 27-år gammel mann av kirgisisk opprinnelse stukket ned i en av Moskvas satelittbyer. Ikke-hvite, blant annet asistiske arbeidsinnvandrere fra gamle sovjetrepublikker og afrikanske utvekslingsstudenter, er to av de mest utsatte gruppene.

Hovedgrunnen til den stadig økende rasistiske volden i landet er gjenreisningen av Russland som økonomisk og politisk maktfaktor i verdenssamfunnet, mener russiske organsisasjoner og mediepolitisk kyndige, ifølge Reuters.

Videre har dette ført til en styrking av nasjonalfølelsen og av ekstreme grupper på ytre høyre som misbruker situasjonen til å styrke sin egen stilling, det skriver avisen the Economist.

Vold mot afrikanske studenter
103.000 utenlandske borgere studerer i Russland, viser tall fra Foreign Students Association. 15.000 av disse skal igjen komme fra afrikanske land sør for Sahara, land som historisk sett har hatt et godt forhold til russerne siden kommunisttiden.

– Ingen sovjetborger ville turt å løfte hånden mot en utlending da jeg kom, sier Gabriel Anicet Kotchofa, lederen i FSAR til britiske BBC. Han var en av de som kom til Moskva fra Benin på et stipendiat betalt av den sovjetiske regjeringen sent på 70-tallet.

Etter overgangen til demokrati har pipen fått en annen låt. Tilreisende studenter må nå klare seg med kun 15-30 rubler om dagen (et sted mellom fem til ti norske kroner) og i tillegg tåle stadige verbale og fysiske angrep, særlig fra lokale ungdomsgjenger.

– Tilfeller av grov vold, drapsforsøk og drap gidder ikke politiet å jobbe videre med. Ofte blir gjerningsmannen bare siktet for ordensforstyrrelse eller hooliganisme. Når utvekslingsstudenter har sluttet å anmelde alt fra apelyder til grove trusler og motvillig godtatt dette som en del av sitt dagligliv, så mener jeg vi er ute og kjøre, sier Kotchofa oppgitt.