Opprøret fortsetter

Guvernøren i Tibet oppfordrer de som står bak protestene til å overgi seg. Tibets eksilleder Dalai Lama hevder Kinas politikk i området legitimerer opprøret.

Opprøret i Tibet startet  i slutten av forrige uke for å markere 49-årsdagen for Dalai Lamas eksil og starten på direkte kinesisk styre. Urolighetene har nå spredd seg til naboprovinsene Ganzhu og Sechuan, hvor det også finnes en forholdsvis stor etnisk tibetansk minoritet, skriver nyhetskanalen Al- Jazeera på sine nettsider.

Guvernøren i Tibet, Qiangba Puncog, har tilkalt sikkerhetsstyrker for å slå ned på demonstrasjonene i Tibet-provinsens hovedstad Lhasa. Ifølge offisielle tall fra kinesiske medier har 16 personer mistet livet i de til tider svært voldelige opptøyene. Tibetanske eksilmiljøer melder om tall på opptil 80 drepte.


Nødt til endre politisk kurs
Guvernør Puncog, som selv er tibetaner, sier til Xinhua News Agency at de skyldige skal straffes for sine ugjerninger. Han vil lokke med strafferabatt for de som “offentlig angrer sin oppførsel”.

– Kina er et land hvor loven hersker. Intet annet land ville tillate slike voldelige opptøyer, sier han til hjemlig og internasjonal presse.

Søndag uttalte Tibets åndelige og politiske leder i eksil, Dalai Lama, seg om opprøret. Han mener urolighetene kommer som følge av Kinas politikk i området.

– Kineserne gjennomfører et kulturelt folkemord. Regjeringens politikk går ut på å bruke overmakt for skape fred, en fred som er skapt på grunnlag av et terrorvelde, sier han til AFP News.

Norge bekymret
Regjeringen har ved en rekke tidligere anledninger tatt opp situasjonen for Kinas minoriteter i samtaler med kinesiske myndigheter, og Norges ambassade i Beijing har videregitt beskjeden om Norges bekymring for situasjonen.

– Norge anerkjenner at Tibet er en del av Kina, men vi synes også at det er avgjørende å sikre større toleranse for religiøs og kulturell frihet i provinsen, understreker statssekretær i Utenriksdepartementet Raymond Johansen overfor NTB.