Saksøker høyreekstremt parti

0Shares

En forening for muslimer i byen Brno vil saksøke det sterkt nasjonalistiske og høyreekstreme Národní strana, nasjonalistpartiet, etter at partiet avholdt et møte tidligere denne måneden, hvor 200 personer hadde møtt frem, skriver The Prague Daily Monitor.

Foreningen mener møtet var av grov rasistisk karakter, skriver avisen videre. Blant annet hadde man en offentlig visning av den sterkt kontroversielle filmen “Fitna” av Geert Wilders. Etter flere appeller ble møtet så stoppet av politiet.


Også i Tsjekkia har islamfrykten gjort sitt inntog. Foto: Wikimedia Commons

Lovbrudd

Nå vil man i samarbeid med menneskerettighetsgruppen Libertas Independent Agency saksøke partiet for mulig brudd på tsjekkisk anti-diskrimineringslov. Národní strana har tidligere vært ute i hardt vær med sine ekstreme standpunkter mot EU, innvandring og islam. I tillegg har også partiet har foreslått et repatrieringsprogram for landets sigøynerbefolkning, hvor alle skal sendes tilbake til India.

Aktivist ved Libertas Independent Agency, Lukas Lhotan, sier til avisen at steget videre blir å saksøke formelt gjennom innenriksministeriet. Han håper også at samarbeidet med vennegruppen i Brno kan føre til økt bevisstgjøring i antirasistiske og antidiskrimeringsorganisasjoner i Tsjekkia, slik at man sammen kan stå imot aktører som Národní strana.

– Vi som jobber for etniske og religiøse minoriteter skal gå sammen og kartlegge aktivitetene til fremmedfiendtlige og rasistiske grupper, sier Lhotan.