Spansk TV-kanal i hardt vær

0Shares

Hovedstadskanalen Telemadrid laget tidligere i år en “eksklusiv” TV-reportasje som viste at udokumenterte og papirløse hadde funnet en smart måte å komme inn i Spania på, uten å måtte gjennomgå det obligatoriske passkontrollet ved flyplassen Barajas. Ansatte ved flyplassen skulle i samarbeid med mafiaer ha hjulpet til med “menneskesmuglingen”.

Nyhetssendingen “avslørte” at en renholdsarbeider ved T4- terminalen ble tatt med et notat hvor det sto i detalj hvordan man kunne unngå kontrollen. Notatet, som var skrevet på spansk, skulle ha blitt kopiert i mange versjoner og solgt videre via et nettverk til potensielle utvandrere i land som Ecuador, Colombia og Peru.

Notatet har tydelige instruksjoner om hvor man skal gå frem og hvem man skal møte i terminalen. Her var det snakk om ansatte ved kaféer og toaletter i nærheten av amkomsthallen, som skulle være villige til lede den papirløse til en grå inngangsdør som skulle åpnes ved å trykke en elektrisk knapp. Noen heisturer nedover og litt ekstragåing så skulle man komme til terminalbyggets togstasjon, hvor man kunne ta tog videre til hovedterminalen, og vips, så var man i Spania og EU uten å måtte vise passet. Lekende lett.


Terminal 4 i Barajas: åsted for ulovlige aktiviteter, ifølge den konstruerte nyheten Foto: Wikimedia Commons.

Skammelig for journalistikken

Telemadrid endte imidlertid opp med å bli avslørt noen få dager senere. Et opptak fra et av sikkerhetskameraene viser hvordan en vekter hjelper kanalansatte med å åpne opp døren som i reportasjen ble kalt “Spanias innvandringssil”.

Landets journalistforening, FAPE, raste over den manipulerte TV-reportasjen og mente at kanalen “hadde gjort et grovt journalistisk og etisk overtramp”. Også sosialistsenatoren José Cepeda, som også jobber i Madrid-regionens kommisjon for medieovervåkning hevdet kanalen opptrådte ytterst klanderverdig.

– Her ser vi et soleklart eksempel på systematisk nyhetsmanipulasjon. Nå må ledelsen i Telemadrid ta grep og komme med sanksjoner overfor de ansvarlige, uttalte han til El Pais.

Telemadrid hevdet på sin side i en uttalelse at de ikke hadde gjort noe som kan oppfattes som “iscenesettelse” og at kanalens journalister fulgte retningslinjene for gravende journalistikk.

Linker:

Videoreportasjen til Telemadrid kan du se her:

http://www.youtube.com/watch?v=Q6TWnbEStYY&feature=related

Og her kan du se et av terminalens sikkerhetskameraer som viser nyhetsmanipuleringen:

http://www.elpais.com/videos/espana/montaje/Telemadrid/coladero/Barajas/elpepunac/20080121elpepunac_3/Ves/