Romanifolket er mest diskriminert i Europa

En undersøkelse gjennomført blant minoriteter og innvandrere i Europa avdekker at Romani-folket er den minoriteten som er mest utsatt for diskriminering.

The Fundamental Rights Agency (FRA) i EU offentliggjorde onsdag den første undersøkelsen som kartlegger omfanget av diskriminering og rasistisk kriminalitet rettet mot immigranter og etniske minoriteter i Europa. Undersøkelsen avslører at diskriminering, trakassering og rasistisk vold er mye mer utbredt enn offisiell statistikk viser.   

Romanifolket har høyest forekomst av diskriminering i Europa, ifølge undersøkelsen. Én av to respondenter sier å ha opplevd diskriminering i de siste 12 månedene. Romafolket opplever diskriminering på alle områder viser undersøkelsen.

Avhengig av land, varierer tallet fra 66 til 92% av romanifolket som sier de har opplevd diskriminering, og som ikke har rapportert dette til en myndighet. 65 til 100% av romanifolket mener de ikke har tillit til politiet og rettsvesenet. Det anslås at det bor ca 12 millioner romanifolk i EU.

Morten Kjærum, direktør for FRA, sier at denne uundersøkelsen avslører at det virkelige omfanget av rasistisk kriminalitet og diskriminering i EU er mye høyere. De offisielle tallene viser kun toppen av isfjellet.



– Undersøkelsen viser at det store flertallet av folk ikke rapporterer diskriminering til noen myndighet. Tusenvis av tilfeller av forbrytelser og rasediskriminering forblir usynlige, uttaler han i en pressemelding.